16. feb 2022.

Nošenje zaštitne maske nije ritual inicijacije u novi svetski poredak

Kolažni video u kom se nošenje zaštitne maske upoređuje sa drevnim ritualima i potencira da “im je važno da nosimo maske” jer je to inicijacija u novi svetski poredak sadrži niz dezinformacija. Jedna od njih je da je korona virus manje opasan od sezonskog gripa.

Canva

Dve godine od početka pandemije korona virusa i dalje cirkuliše neistina kako je kovid-19 manje opasan od sezonskog gripa. 

Takav je upravo slučaj sa kolažnim videom koji je krajem januara 2022. podeljen na profilu Budjenje Naroda na Fejsbuku.

Pored ove dezinformacije, koju smo još 2020. godine raskrinkali, u videu primećujemo još neke diskutabilne navode koji se tiču nošenja zaštitnih maski i njihovog značenja: da nam je prvo rečeno da maske prave više štete nego koristi i da nas teraju da nosimo maske i pored toga što nam nauka tvrdi da maske ne da pomažu, nego odmažu i uništavaju naš prirodni imuni sistem.

Da li maske štite protiv kovida 19? Da.

“Nauka nam tvrdi da ove maske ništa ne pomažu” – tvrdi se u videu, a kao izvor za te navodi iskorišćen je članak sa sajta Science Daily iz 2015. godine.

Tačno je, u članku piše da “široko rasprostranjena upotreba platnenih maski od strane zdravstvenih radnika može da ih dovede u povećan rizik od respiratornih bolesti i virusnih infekcija i njihovu globalnu upotrebu treba obeshrabriti”. 

Ovo je inače podatak iz studije Univerziteta Novog Južnog Velsa iz 2015. i za potrebe ovog videa je izvučen iz konteksta. Jer, nigde se u videu ne navodi ono što piše u opisu istraživanja.

Respiratorna infekcija je mnogo veća među zdravstvenim radnicima koji nose platnene maske u poređenju sa medicinskim maskama, pokazuju istraživanja. Radnici u bilo kom zdravstvenom okruženju ne bi trebalo da koriste platnene maske, kažu autori nove studije”, piše u članku o studiji po nazivom “Grupno nasumično ispitivanje platnenih maski u poređenju sa medicinskim maskama kod zdravstvenih radnika”.

Dakle, ovde je samo ukazano da su u prevenciji respiratornih infekcija efektnije medicinske maske u poređenju sa platnenim.

Ne treba zaboraviti da je ova studija rađena kada pandemije nije bilo ni na vidiku.

Da li su maske štetne? Ne.

U prethodne dve godine slušali smo i o tome kako su maske beskorisne, čak štetne po zdravlje i da višesatno njihovo nošenje dovodi do smanjenja kiseonika u krvi i trovanja ugljen-dioksidom, ali i kako se u njima nalaze nanočestice i paraziti i kako izazivaju rak pluća i slično.

Ništa od toga nije tačno, o čemu smo pisali u nekoliko navrata:

Maske zapravo doprinose sprečavanju širenja kovida-19, i to posebno u zatvorenom prostoru, jer se tako izbegava kontakt sa kapljicama i drugim česticama koje se ispuštaju u vazduh bilo govorom, pevanjem, kašljanjem ili kijanjem. Korišćenje maski preporučuje i Svetska zdravstvena organizacija.

Ni tvrdnja o urušavanju imuniteta nije potpuno tačna. O tome je pisao Forbes još 2020, kao i USA Today, a ovih dana na istu temu čuli smo i od dr Irene Tabain iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ona je za Novi list rekla kako su dve godine pod maskama ostavile traga na naš imunitet, „ali takvo stanje ne bi trebalo dugo da potraje jer ćemo prestankom nošenja maski opet biti u kontaktu sa svim mikroorganizmima i funkcionisati kao i ranije”, zaključila je ona.

Kakve veze sad imaju maske s “novim svetskim poretkom”?

Nakon svih ovih diskutabilnih tvrdnji, stižemo i do one koja se graniči sa bizarnim.

Nošenje zaštitnih maski predstavlja “ogromni inicijacijski ritual” u “novi svetski poredak” – tvrdi se u videu.

U videu se objašnjava se kako su ovakvi rituali postojali tokom čitave istorije čovečanstva, od drevnih religija do modernih gengova i vojske.

“Psihološka istraživanja su pokazala kako ovi inicijacijski rituali funkcionišu. Primarno, kako stvaraju želju kod ‘osobe’ da odgovara grupi u kojoj je prošao inicijaciju. Ritual je skoro uvek isti. 

Prvo, novi ‘član grupe’ se izoluje. Njihove svakidašnje ‘rutine’ se poremete. I njihova normalna životna pravila su promenjena. 

‘Članovi’ su tako programirani da izgledaju svi isto. Možda im briju glavu, možda im svima daju iste uniforme, ili im je možda naređeno da nose maske. 

Ove tehnike simbolično ‘menjaju’ identitet pojedinca tako da bi mogli sebe videti kao pojedinca ili kao člana grupe. Nošenjem maske se gubi ‘prethodni’ identitet i dobija ‘novi’”, navodi se u videu koji je prvobitno objavljen još jula 2020. godine na sajtu InfoWars, a njegov autor je Greg Riz.

Video je naime „potkovan dokazima“ koji ukazuju da je ono što se finalno tvrdi tačno. Međutim, kako su prethodne tvrdnje opovrgnute, tako i ovu možemo okarakterisati kao neutemeljenu.

Portal InfoWars je inače poznat po širenju teorija zavera i dezinformacija, a zanimljivo je da iza njega, po pisanju portala Politifact, stoji voditelj Aleks Džouns. Upravo zbog ovakvog sadržaja, Google je InfoWars još 2020. sklonio aplikaciju portala sa Google Play prodavnice.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend