23. jun 2021.

Iran objavio da su SAD zaplenile domene nekoliko medijskih portala povezanih sa Teheranom

Teheran je danas saopštio da je američka vlada zaplenila domene nekoliko medijskih portala povezanih sa iranskim vlastima, pod nejasnim okolnostima.

Iranska državna agencija IRNA javila je da je američko Ministarstvo pravde zaplenilo veb domene više portala.

Jedan od njih, portal satelitskog kanala Al Masirah, iza kojeg stoje jemenski pobunjenici Huti povezani sa Iranom, priznao je zaplenu domena od američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Huti su naveli da je sajt zatvoren bez upozorenja i dodali da će nastaviti misiju „suprostavljanja američkim i izraelskim aktima piratstva svim sredstvima“.

U poruci se navodi da su sajtovi zaplenjeni „u sklopu akcije beznednosnih snaga“ tri agencije američke vlade, od kojih je jedna FBI.

Američke vlasti za sada se nisu oglašavale o zapleni veb domena sajtova, koja se dogodila u trenutku povećanih tenzija Vašingtona i Teherana oko međunarodnog nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila iz 2015. godine.

Novoizabrani predsednik Irana Ebrahim Raisi juče je odbacio mogućnost sastanka s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom ili pregovaranja o raketnom programu Teherana ili o spornoj podršci Irana regionalnim oružanim grupama.

Raisi, štićenik vrhovnog lidera Irana ajatolaha Alija Hamneija, tvrdim stavom je nagovestio kako će se Iran odnositi prema drugim državama, uoči očekivane nove faze pregovora o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma Teherana i velikih sila iz 2015.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend