19. jun 2024.

Iranska dobitnica Nobelove nagrade Narges Mohamadi osuđena na još godinu dana zatvora

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi osuđena je na još godinu dana zatvora zbog svog aktivizma, izjavio je danas njen advokat Mustafa Nili.

Nili je za AP rekao da je Mohamadi osuđena po optužbi za propagandu protiv sistema.

Prema njegovim rečima, kazna je izrečena nakon što je Mohamadi pozvala birače da bojkotuju nedavne parlamentarne izbore u Iranu, poslala pisma poslanicima u Evropi i dala komentare u vezi sa mučenjem i seksualnim napadom koje je pretrpeo jedan iranski novinar i politički aktivista.

Mohamadi je smeštena u iranskom zatvoru Evin. Ona je već odslužila kaznu od 30 meseci, a na kaznu joj je u januaru dodato još 15 meseci.

Mohamadi je 19. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir i druga Iranka, nakon aktivistkinje za ljudska prava Širin Ebadi, koja je nagradu dobila 2003. godine. Mohamadi je nastavila sa svojim aktivizmom uprkos hapšenju.

Nagres Mohamadi je poznata po kampanji za ženska prava i demokratiju u svojoj zemlji, a Nobelovu nagradu za mir za njen višedecenijski aktivizam uprkos brojnim hapšenjima od strane iranskih vlasti i godinama provedenim iza rešetaka dobila je 2023. godine.

Igrala je vodeću ulogu u protestima 2022. godine koji su bili izazvani smrću Mahse Amini u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja strogog zakona o maramama koji primorava žene da pokrivaju kosu i celo telo.

Njena deca koja sa ocem žive u egzilu u Parizu primila su nagradu u Oslu, nakon čega su u ime svoje majke održali govor.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend