14. mar 2023.

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Avganistanu

Militantna organizacija Islamska država (ID) je preuzela danas odgovornost za bombaški napad u kojem su ubijen radnik obezbeđenja i ranjena grupa novinara i dece u gradu Mazar i Šarifu na severu Avganistana.

Bombaški napad juče se dogodio tokom skupa u čast avganistanskih novinara, dva dana nakon što je bombaš samoubica ubio talibanskog guvernera provincije Balk.

Napad je organizovan „bombom koju su borci ID uspeli da postave i detoniraju“ na događaju održanom u kulturnom centru u Mazar i Šarifu, glavnom gradu provincije Balh, navodi ID u saopštenju.

„Meta eksplozije bio je skup održan u šiitskom centru kako bi se nagradilo nekoliko novinara koji rade u agencijama uključenim u rat i huškanje protiv ID“, navodi se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U bombaškom napadu je poginuo radnik obezbeđenja, dok je petoro novinara i troje dece ranjeno, saopštila je policija.

Guverner Balha, Mohamed Davud Muzamil, ubijen je u četvrtak u njegovoj kancelariji u Mazar i Šarifu.

Za taj napad je odgovornost takođe preuzela ID.

Ubistvo Muzamila, poznatog po borbi protiv džihadista Islamske države, jedan je od napada najvišeg nivoa od kada su se talibani vratili na vlast 2021.

Nasilje širom Avganistana je drastično opalo otkako su talibani preuzeli kontrolu, ali se bezbednosna situacija ponovo pogoršala jer je ID izvela nekoliko smrtonosnih napada.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend