16. nov 2019.

Italija planira da oporezuje internet kompanije, uključujući Facebook i Google

Italija namerava da ostvari svoj plan o uvođenju novog poreza digitalnim kompanijama, uključujući američke tehnološke džinove, usprkos pretnjama o odmazdi koje dolaze iz Vašingtona, izjavio je zamenik ministra privrede Antonio Misiani.

Italija će uvesti porez od tri posto iduće godine na određene internet transakcije velikih digitalnih kompanija, poput Facebook, Google i Amazona, navodi se u tekstu nacrta budžeta.

Vašington je rekao da taj porez nepravedno pogađa američke kompanije. Visoki američki zvaničnik kazao je da je predsednik Donald Tramp bio spreman da zapreti odmazdom na sastanku sa italijanskim predsednikom Sergiom Matarelom prošlog meseca u Vašingtonu.

„Sadašnji tekst nacrta budžeta je potvrđen. Ne planiramo ga menjati“, izjavio je Misiani.

Italiju i druge članice Evropske unije već dugo smeta što Facebook, Google i drugi digitalni džinovi kod njih ostvaruju veliku zaradu, a porezne obaveze mere im se u iznosima od tek nekoliko miliona evra.

Digitalne kompanije preusmeravaju dobit u zemlje s niskim ili čak nultim poreznim stopama, poput Irske, budući da su prema međunarodnim poreskim propisima obavezne da plaćaju poreze samo u zemlji u kojoj su registrovane.

Novi italijanski porez trebalo bi da plaćaju samo kompanije s godišnjim prihodima većim od 750 milijuna evra i vrednošću digitalnih usluga iznad 5,5 milijuna evra.

U decembru prošle godine ministarstvo finansija procenilo je godišnje prihode od novog poreza na nekih 600 miliona evra.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend