21. dec 2022.

Luftika: Zbog napada se suočavamo sa borbom za opstanak našeg medija

Medijski internet portal Luftika.rs u poslednja tri meseca pretrpeo napad zbog kog su poseta i zarada portala opali za čak 70 posto, kaže se u dopisu Luftike medijskim udruženjima

Foto: Fejsbuk strana Luftike

U dopisu se kaže:

„Prema trenutnim saznanjima, sumnjamo da je reč o dobro osmišljenoj i precizno sprovedenoj seriji masovnih napada. 

Podaci koje imamo pokazuju da je neko (nama nepoznata organizacija ili pojedinac) s namerom organizovao masovno i lažno prijavljivanje našeg sadržaja Facebook-u i Google-u istovremeno. 

Lažno prijavljivanje Facebook-u stiže iz Indonezije i to od 29. avgusta. Obično nemamo čitaoce u Indoneziji, ali od avgusta je odatle stiglo čak 95.000 poseta našem portalu.

Za tri dana primili smo nekoliko hiljada poseta iz Indonezije, a u istom periodu smo dobili desetine prijava za spam na stranicama na društvenim mrežama. To je, verujemo, samo deo koji je vidljiv nama. Pretpostavljamo da je lažnih prijava bilo mnogo više. 

Masovno prijavljivanje je dovelo do gubitka 98% saobraćaja sa naših stranica na Facebook-u do kraja oktobra. 

Isti obrazac se ponavljao od 25. oktobra i sve naše Facebook stranice su na meti. Trenutni saobraćaj na našim Facebook stranicama je blizu nule, a Facebook je bio najdominantniji izvor poseta našem sajtu. 

Lažno prijavljivanje je dovelo do smanjenja organskog dosega naših objava na Facebook-u i shodno tome do pada saobraćaja na veb lokaciji.

Drastično smanjena čitanost uticala je i na zaradu od oglašivača (primarni vid finansiranja našeg medija). Zarada je zatim i skoro u potpunosti ugašena usled sinhronizovanog masovnog lažnog prijavljivanja Google oglašivačkoj mreži i partnerima Google-a. 

Prijave na Google Adsense-u su pristizale uglavnom iz Rusije i odnosile su se na to da Luftika distribuira pornografski sadržaj, što nije istina.

Zbog svega navedenog, nažalost, bili smo prinuđeni da otpustimo čak 7 od 14 naših novinara. 

Iako smo se obraćali Facebooku-u i Google-u za pomoć i prijavili sumnje, svi su izgledi da se u dogledno vreme stvar neće popraviti toliko da bismo zadržali i preostalih 7 novinara. 

Ovo nije prvi napad na naš sajt, ali je svakako najozbiljniji.

Do sada smo pretrpeli desetine razičitih napada, ali smo zahvaljujući dobroj IT podršci uspevali da vratimo funkcionalnost portala. 

Tokom poslednje izborne kampanje dobili smo i primamljivu ponudu da prodamo naš portal. Iako ne možemo tvrditi da je ponuda za prodaju portala imala za cilj promenu uređivačke politike, nismo je prihvatili. Verovali smo u ideju da Luftika može da izraste u pravu oazu slobodne reči i nepristrasnu platformu na kojoj će hrabri novinari imati prostor za svoje kolumne i istraživački rad.

Luftika.rs je najčitaniji online medij iz Vojvodine. Prema  Gemius Audience istraživanju, u oktobru ove godine bili smo 20. najčitaniji medijski portal u Srbiji (Gemius lista OVDE) Tada je i počeo pad poseta.

Luftika je politički i ekonomski nezavisan medij, registrovan u APR-u i član je Saveta za štampu.

I pored svih napora da osiguramo održivost poslovanja, šanse da ćemo odoleti ovom, do sada, najjačem pritisku na rad naše redakcije su nažalost, veoma male.

Obaveštavamo vas da je jedan mali medij, nošen velikim entuzijazmom hrabrih pojedinaca pred gašenjem. Molimo vas za podršku i informisanje javnosti o ovom slučaju“, kaže se u dopisu medijskim udruženjima koje je potpisala redakcija portala Luftika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend