21. dec 2022.

REM do daljeg ne radi: Jedini štrajk u državi koji vlast podržava

Četiri sata verbalne borbe u skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje - opozicija tvrdi da je REM u štrajku već godinama i da ne radi svoj posao, dok vladajuća većina osuđuje „medijsku hajku” na REM i podržava njegov (ne)rad. „Pobedu” su odneli naprednjaci, koji su podržali REM. Opozicija najavila da će tražiti smenu članova Saveta REM-a jer su štrajkom prekršili zakone i Ustav

Siniša Kovačević i Nebojša Bakarec (foto: Narodna Skupština RS, N1)

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje usvojio je na jučerašnjoj sednici zaključak kojim se daje podrška Regulatornom telu za elektronske medije (REM) u obavljanju poslova koji su definisani zakonom, a takođe pokazuje i razumevanje za odluku o obustavi rada tog tela. 

Odbor smatra, kako je pročitao Nebojša Bakarec (SNS), i da je rad REM-a ozbiljno ugrožen, kao i bezbednost članova Saveta i svih zaposlenih, usled pritisaka, pretnji i uvreda koje su u dužem periodu upućene ka njima. 

Siniša Kovačević, predsednik Odbora, imao je svoj predlog zaključka, ali ga je naknadno povukao. Kako je saopštio, volja većine je neopoziva. On je pozvao REM da prekine sa štrajkom i završi proces dodele pete frekvencije.  

Savet Regulatornog tela za elektronske medije doneo je, naime, 9. decembra odluku o obustavi rada, jer su, kako je saopšteno na sajtu REM-a, godinama izloženi pritiscima „dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora”.

Olivera Zekić je izjavila da će REM prestati sa štrajkom kada policija pronađe i kazni osobu koja je nacrtala kukasti krst na zgradi njenog kolege, kao i kada prestanu pritisci u vezi sa odlukom o dozvoli za petu frekvenciju. 

Policija je, inače, privela osobu koja je iscrtala kukasti krst na zgradi zamenika predsednice Saveta Milorada Vukašinovića.

Zekić: Medijska hajka na REM zbog pete frekvencije

Na sednici Odbora za kulturu i informisanje, Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a, objasnila je da je odluka o štrajku tog tela doneta zbog pritiska i hajke medija koji posluju u okviru Junajted grupe (N1, Nova S), a u vezi sa dodelom pete dozvole za nacionalnu pokrivenost.

„Nedeljama smo pod koordiniranim siledžijskim pritiskom da na konkursu za dozvolu za televiziju sa nacionalnom pokrivenošću istu damo jednoj televiziji. Ispred sebe imam pres kliping, sve je negativna konotacija, od 5. do 13. decembra, što je rezultiralo pretnjama koje su članovi Saveta REM-a dobijali i crtanjem kukastog krsta na zgradi u kojoj živi moj zamenik Milorad Vukašinović”, rekla je Zekić.

Poslanica i potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović istakla je da su članovi Saveta REM-a odlukom da stupe u štrajk prekršili Ustav, Zakon o štrajku i Zakon o državnim službenicima, jer su javni funkcioneri i nemaju status zaposlenih, pa ni pravo na štrajk. Ona je najavila i da će poslanici opozicije zatražiti smenu članova Saveta REM-a, za koju je potreban potpis najmanje 20 poslanika.

Poslanik koalicije Moramo-Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je Savet REM-a u štrajku od kad je na čelo tog tela došla Olivera Zekić.

„Nije REM privatna tezga na pijaci da može da stupa u štrajk. I nemojte mnogo da kukate na kukaste krstove, vi živite u zemlji gde se novinarima pale kuće, za to vas je baš briga. Jer da radite, ne biste dozvolili onakvu količinu otrova koje sipaju Pink i Hepi trujući masovno svaki dan građane, i vi biste ih bar opomenuli. Vi to ne radite jer ste vi robovi jednog čoveka kojem služite”, ocenio je Ćuta. 

Zekić je na to odgovorila da je zaposlenima u REM-u „preko glave” pritisaka i da već sedam godina ona prolazi kroz „toplog zeca” od strane medija, civilnog sektora i opozicije.

RTV I DALJE NA BUDŽETU

Na sednici Odbora usvojene su i dopune Zakona o javnim medijskim servisima, kao izmene zakona kojim se reguliše naplata takse za RTS i RTV, koje je podnela Vlada.

Izmenom je predviđeno da se RTV Vojvodine do 31. decembra 2023. godine delimično finansira iz budžeta.

Takođe je produžena naplata takse kako bi se otklonile „okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad javnih medijskih servisa”. Za sprovođenje tog zakona obezbeđeno je 900 miliona dinara.

Većina: To je najveći stepen huliganstva 

Nebojša Bakarec, poslanik SNS-a, rekao je da je REM izložen pritiscima od 2018. godine, a da je Zekić satanizovana u određenim medijima. Naveo je, kao primer, tekstove u kojima se ona, kako je rekao, optužuje da je odgovorna za smrt Zorana Đinđića, te da veliča ratne zločine. Imao je i poruku za N1 i Novu S.

„Pustite, molim vas, REM da radi na miru, pustite ih da rade po zakonu i odlučuju bez pritisaka, to je zakonska obaveza”, poručio je Bakarec. 

Nataša Jovanović iz SNS-a ocenila je da je Srbija država sa najvišim stepenom demokratije i medijskog pluralizma. Dodala je da se nad članovima Saveta REM-a sprovodi „najviši stepen huliganstva”, te da neke televizije žele na silu da dobiju frekvenciju kako bi nastavile besomučnu kampanju protiv Aleksandra Vučića.

„Nismo državni službenici, imamo pravo na štrajk”

Prof. dr Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri, štrajk REM-a nazvala je „apsurdnim” i uporedila ga sa protestom vlasti protiv opozicije, od pre nekoliko godina. Dodala je da je to telo koje finansiraju građani Srbije, i koje bi, prema zakonu, trebalo da kontroliše medije, da štiti javni interes i kvalitet programa.

„Tokom ovih godina ovo nezavisno telo je radilo sve suprotno. Složiću se da je bilo u štrajku sve vreme, zbog toga što nije sprečilo pornografiju, nasilje i nemoral na nacionalnoj frekvenciji, koje se proširilo na školstvo, porodicu, prosvetu, zdravstvo. Svi trpimo pritiske u društvu koje živi po načelima nasilja i rijalitija, a odgovornost je, gospodo, na vašoj strani, ovo su posledice – ogromna duhovna beda i beznađe”, ocenila je poslanica Dveri.

Reagujući na njeno izlaganje, Olivera Zekić je rekla da REM nije budžetska institucija i da se finansira od naknada pružalaca medijskih usluga, te da se „višak” sredstava uplaćuje u budžet. 

Milenković Kerković je objasnila da u Zakonu o elektronskim medijima stoji da „ako je razlika prihoda nad rashodima negativna, nedostajuća sredstva se obezbeđuju iz budžeta Republike Srbije”.

Opozicioni poslanici su napomenuli i da REM nije poštovao Zakon o štrajku – nije formiran štrajkački odbor, štrajk nije najavljen pet dana ranije, ni zahtevi nisu objavljeni.

Pravnik u REM-u Saša Simović ponovio je da se REM ne finansira iz budžeta, zbog čega se ni na zaposlene ni na članove Saveta REM-a ne primenjuje Zakon o državnim službenicima, već da oni svoja prava ostvaruju iz Zakona o radu. Rekao je da je određen štrajkački odbor, da je odluka o obustavi rada istaknuta na oglasnoj tabli i da su izneti zahtevi – prestanak pritisaka, prestanak na nedozvoljen način uticaj na rad zaposlenih u stručnoj službi.

Dr Danijela Grujić iz poslaničke grupe Ujedinjeni podsetila je da je rok za dodelu pete frekvencije istekao 30. novembra, s obzirom na to da je zakonski rok za odluku 30 dana od izlaganja liste podnosilaca zahteva, a ona je objavljena 30. oktobra.

„REM štrajkom skreće pažnju sa ozbiljnih problema”

Milorad Vukašinović, zamenik predsednice Saveta REM-a, na čijoj je zgradi nacrtan kukasti krst i u avgustu i početkom decembra, rekao je da je počinilac pronađen i da je postupak u toku. 

Na pitanje zbog čega je REM i dalje u štrajku kada je počinilac uhapšen, Zekić je odgovorila da je to bio povod za štrajk, a da su razlozi „užasni pritisci koje trpimo od Junajted grupe koji zahtevaju da im na silu dodelimo petu frekvenciju”.

Poslanik iz Ne davimo Beograd Radomir Lazović istakao je da REM štrajkom skreće pažnju sa ozbiljnih problema, i da ne reaguje na napade političara u medijima na njih i njihove kolege.

 „Mi smo na udaru režimskih političara koji iznose najodvratnije kvalifikacije koje se kasnije prenose u medije. Sedi se u emisijama i priča kako smo mi izdajnici i strani plaćenici, a to su mediji koje vi treba da regulišete. Umesto da štitite javni interes, vi to relativizujete i manipulišete”, ocenio je Lazović.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran medij Cenzolovka.rs i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend