09. dec 2022.

Savet REM saopštio da obustavlja rad zbog pritisaka „kvazi-novinarskih pošasti“

Savet Regulatornog tela za elektronske medije doneo je odluku o obustavi rada te institucije, saopšteno je na sajtu REM-a. Razlozi za takvu odluku su, kako se navodi, brojni, ali se ističe da su "kulminirali činjenicom da je poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM-u".

Foto: Danica Đokić / Cenzolovka

REM u saopštenju navodi kako je godinama unazad izložen pritiscima, kako se navodi, dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora koji direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu.

„Međutim, nakon što na Konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S , pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu. Raspisivanjem konkursa za tzv. petu dozvolu, pritisci su prerasli u otvorene pretnje. Bez obzira što je Zakonom zabranjen pritisak na članove Saveta i zaposlene u službama REM u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji pretnje postaju sve snažnije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i kako je na ulazu u zgradu zamenika predsednika Saveta REM-a danas nacrtan kukasti krst, uz akronimom REM, uz podsećanje da je isti nacistički simbol nacrtan na istom mestu i pre nekoliko meseci.

„Jasno je kakvu poruku šalju ovakvi simboli. Prividno prikrivene borbom za medijske slobode, crnim ekranima i crnim kukastim krstovima ispisanim na fasadama, ove kvazi-novinarske, kvazi-političke i kvazi-demokratske pošasti prizivaju duhove prošlosti, totalitarizma, jednoumlja, linča i progona. Ovakvi pritisci su u direktnoj suprotnosti s osnovnim demokratskim načelima, koja se zasnivaju na pretpostavci o tolerisanju različitih mišljenja i nezavisnosti institucija“, ocenjuje se u saopštenju.

Savet REM na kraju svog saopštenja apeluje na sve političke činioce kojima je, kako se navodi, „boljitak Srbije preči od ličnih interesa da stanu u odbranu nezavisnosti Regulatornog tela i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonima Republike Srbije“.

Kako N1 nezvanično saznaje, zaposleni u REM-u nisu znali ni za kakav štrajk i tek sada im se saopštava da sutra ne dođu na posao.

Potvrdu te informacije dobio je izvršni direktor BIRODI-ja od zaposlenih u REM-u.

Članica Saveta REM-a Judita Popović rekla je za emisiju Newsnight N1 televizije da nezavisnost rada tog tela ugrožava vlast, a ne oni za koje se to tvrdi u saopštenju.

Navela je da je sedam članova Saveta REM-a podržalo odluku o obustavi rada, a da je dvoje bilo protiv.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend