10. dec 2022.

REM tvrdi da je nezavisan, a Vučić kaže da je država dala frekvencije

Umesto odluke o petoj frekvenciji, REM je doneo odluku o štrajku. Razlog, kako navode, je ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM-u. REM je u "štrajk" stupio dva dana nakon akcije televizija N1 i Nova S - "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija", kojima je, osim na pritiske koje trpe profesionali mediji, ukazano i da REM nije u predviđenom roku doneo odluku o petoj frekvenciji.

foto: Perica Gunjić / Cenzolovka

Ko ugrožava REM koji je zbog toga u štrajku? Predsednica Saveta Olivera Zekić umesto odgovora nastavlja sa diskvalifikacijama:

„Ne sećam se da sam se žalila da sam ugrožena, pomešali ste me sa Jelenom Obućinom. A ovde uopšte nije reč o meni, nego o REM-u, koje mediji u vlasništvu Junajted medije, bukvalno ucenjuju, siluju, i očigledno nameravaju to da rade sve dok Nova S ne dobije frekvenciju“, rekla je Zekić za Danas.

Nezavisnost REM-a, jeste ugrožena ali se prst upire na pogrešnu stranu, kaže članica tog tela Judita Popović.

„Vrlo dobro se zna ko ugrožava nezavisnost REM-a, a to je prevashodno ova vlast“, ukazuje Popović.

Veljanovski: Potpuna manipulacija

To je još jedan spin iz institucije koja bi trebalo da se bavi profesionalnim informisanjem, ističe profesor Rade Veljanovski.

„Radi se o potpunoj manipulaciji jer je REM u ovom slučaju vrlo opravdane i objektivne kritike na račun njihovog rada protumačio kao pritisak. To sa pritiskom nema nikakve veze“, ističe Veljanovski.

Potpredsednica Udruženja novinara Srbije Olivera Milošević kaže da je „indikativno“ da zaposleni u REM-a započnu štrajk, a da istovremeno nemaju nikakav problem s vlastima.

„U pravu je REM kada kaže da je zakonom zabranjen pritisak na članove Saveta i njihove zaposlene u procesu odlučivanja o dodeli frekvencija, ali je zaista indikativno da im pritisci stižu sa svih strana, osim od vlasti. Sudeći po tome kome su letos dodeljene frekvencije, i na koji način, postavlja se pitanje da li je tada podjednako bilo razloga da štrajkuju“, navodi Milošević.

Ministar informisanja Mihailo Jovanović, povodom odluke REM-a da obustavi rad zbog navodnih pritisaka oko dodele pete nacionalne frekvencije za televizije, kaže da ne može da sudi da li je to telo donelu neku odluku „brže ili sporije“.

„REM je nezavisna agencija i bilo kakav uticaj na njihov rad je nedozvoljen i nemoguć“, poručuje on.

Za predsednika su odluke REM-a odluke države

Da li je baš REM nezavisan kao što deklarativno stalno ističu? Za predsednika Srbije Aleksandra Vučića odluke REM o frekvencijama su odluke države, dakle države, a ne nezavisnog tela.

„Država nije slučajno odredila koji kanali treba da budu nacionalno pokriveni“, rekao je Vučić u oktobru, kada je i pozvao građane da uzmu usluge Telekomovog kablovskog operatora Supernova.

Odlukom o obustavi rada koju je Savet REM-a sinoć doneo, ovo telo je prekršilo Zakon o elektronskim medijima, te Skupština Srbije, kao osnivač ovog tela, ima pravo da ga raspusti. “Zamislite da Vlada Srbije kaže – mi obustavljamo rad“, ističe Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja. Sagovornici N1 kažu da REM štrajkom samo odugovlači donošenje odluke o petoj frekvenciji.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend