09. dec 2022.

„Zamislite da Vlada Srbije kaže – mi obustavljamo rad“: Da li je obustava rada Saveta REM-a u skladu sa Zakonom?

Odlukom o obustavi rada koju je Savet REM-a sinoć doneo, ovo telo je prekršilo Zakon o elektronskim medijima, te Skupština Srbije, kao osnivač ovog tela, ima pravo da ga raspusti. “Zamislite da Vlada Srbije kaže – mi obustavljamo rad. Da nije tragično, bilo bi smešno”, poručuju sagovornici Danasa.

U članu 16 Zakona o elektronskim medijima navodi se da Skupština ima pravo da razreši člana Saveta “ukoliko se utvrdi da je nesavesno i nepravilno radio, odnosno ako postoje razlozi za nedostojnost, i ako zanemaruje i nesavesno ispunjava svoje obaveze što može dovesti do većih smetnji u radu Regulatora”.

Zoran Gavrilović, istraživač BIRODI-a, ističe za Danas da članovi Saveta REM-a faktički krše zakon.

– Ako ih neko napada i preti, onda mogu da podnesu krivične prijave, a ne da obustave rad. Tako funkcionoše država. Kada smo kod pritisaka, Vlada pokušava da ugasi Savet za borbu protiv korupcije uskraćujući im broj članova i ignorišući izveštaje, pa Savet i dalje radi – ukazuje Gavrilović.

Kao razlog za obustavu rada, Savet REM-a je naveo pritiske i ugroženu bezbednost zaposlenih.

„REM je godinama unazad izložen pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora koji direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu. Međutim, nakon što na Konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S, pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu“, navodi se u saopštenju ovog tela.

Odluka nije bila jednoglasna, niti je sa njom saglasna članica Saveta Judita Popović, koja je istakla da pritisci postoje, ali da oni dolaze od vlasti, a ne od opozicionih stranaka, nezavisnih medija ili civilnog sektora.

Profesor Slobodan Cvejić, bivši član Saveta REM-a i potpredsednik pokreta SRCE, ističe za Danas da na osnovu Ustava i Zakona o štrajku, zaposleni u REM-u imaju pravo na pokretanje štrajka i štrajka upozorenja, da u tom slučaju sindikat ili većina zaposlenih na uređen način najavljuje ovaj događaj poslodavcu, ali da se iz saopštenja vidi da se ovde ne radi o tome štrajku zaposlenih, već o “obustavi rada” od strane Saveta.

– Svi ili većina lica koja sede u Savetu nisu zaposlena u REM-u. Možda se u ovom slučaju radi i o kršenju prava zaposlenih na rad od strane Saveta, ali ono što je sigurno je da se radi o jeftinoj kopiji efektnog „samozatamnjivanja“ koje su pre neki dan napravile N1 i Nova S. Nesreća u čitavoj stvari je što je jedan član Saveta REM-a prošao isto iskustvo kao novinarka Jelena Obućina pre nekoliko dana. Nadam se da je Savet REM-a sada shvatio do kakvog konflikta dovodi njegovo nečinjenje i protivzakonito činjenje u sferi elektronskih medija – ističe Cvejić.

Advokat Vladimir Todorić kaže da će biti jako zanimljivo uporediti REM kad navodno radi i sad kad je u štrajku.

– Nema šanse da se primeti razlika. Naravno da ne postoji zakonska mogućnost da ovo telo obustavi rad, ali je to manje bitno – navodi naš sagovornik.

Advokat Jovica Todorović ukazuje da je Regulatorno telo za elektronske medije osnovano zakonom kao samostalna nezavisna regulatorna organizacija koja vrši javna ovlašćenja u oblasti pružanja medijskih usluga od strane elektronskih medija, i to na način primeren demokratskom društvu.

– Savet REM-a je jedan od dva organa tog tela, i to onaj koji donosi odluke o svim pitanjima iz delokruga rada tog tela. Delokrug rada REM-a je, takođe, propisan zakonom. Savet nema zakonsko ovlašćenje da donese odluku da čitava organizacija (telo) koja je osnovana zakonom obustavi rad. Dakle, to je nezakonita odluka. Zamislite da Vlada donese odluku – Vlada obustavlja rad!? Nezakonito je i neustavno da jedna državna organizacija svojom odlukom obustavi rad, i time sama sebe praktično ukine na neko vreme – naglašava Todorović.

On dodaje da članovi Saveta koji su izloženi pretnjama i pritiscima, mogu u skladu sa propisima zatražiti zaštitu nadležnih organa države ili podneti ostavke, ako zaštita njihove bezbednosti, samostalnosti i nezavisnosti u radu izostaje.

– Oni nemaju ovlašćenje po zakonu da ukinu jednu državnu organizaciju, iz bilo kog razloga, pa ni iz razloga koje su naveli u saopštenju o obustavi rada REM-a. Savet REM-a ukazuje da je ugrožen od “dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog društva“. To znači da Savet nije ugrožen od vlasti, zavisnih medija, dakle medija koji su pod kontrolom vlasti i drugog dela civilnog društva koje podržava vlast – navodi Todorović.

Prema njegovim rečima, iz toga se zaključuje, budući da za obustavu rada jednog državnog tela ne postoji pravni osnov, da je ovo još jedna predstava u kojoj, zapravo, vlast želi da se prikaže kao žrtva političke opozicije i svih drugih u društvu koji imaju kritički odnos prema vlasti, odnosno koji ne aplaudiraju vlasti.

– Saopštenje REM-a zapravo glasi: REM se samoukida zato što ga kritikuju opozicija i ovi drugi što ne vole Vučića. Bilo bi smešno, da nije tragično – zaključuje Todorović.

Sa druge strane, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić tvrdi da je obustava rada po zakonu, jer postoji odluka sindikata.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend