22. jan 2023.

Zekić: Odluka o petoj frekvenciji kad se završi spor između REM-a i Nove S

Odluka o petoj nacionalnoj frekvenciji doći će na red kada se završi sudski spor koji je Nova S pokrenula protiv REM-a, “tuživši nas da smo probili rok za dodelu pete frekvencije za televiziju sa nacionalnom pokrivenošću”, navodi za Danas predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić.

“Prvo nek sud završi svoj posao, pa ćemo onda da odlučujemo”, poručila je Zekić.

Na našu konstataciju da proces pred Upravnim sudom može da traje godinama, odgovorila je: “Koliko traje, nek traje”.

– Ne možemo da se mešamo u rad pravosudnih organa. Je l’ ih neko bio po ušima da nas tuže? Nije. Žao mi je samo što će zbog njih i druge zainteresovane televizije morati da čekaju – kaže Zekić.

Podsetimo, Nova S je tužila Upravnom sudu Regulatorno telo za elektronske medije zbog nedonošenja odluke po pitanju izdavanja dozvole za frekvenciju u zakonskom roku.

Potom je Olivera Zekić krajem prošle godine na televiziji Pink izjavila da “neće da može” da REM izda dozvolu za petu nacionalnu frekvenciju, zbog tužbe koju je protiv ovog tela podnela TV Nova S.

Stručnjaci za pravo su nam tada objasnili da spor koji se vodi pred Upravnim sudom nije prepreka za dodeljivanje frekvencije te da je reč o samovolji predsednice Saveta REM-a. S obzirom na to da taj spor može da traje i do nekoliko godina, pitanje je kada će frekvencija uopšte biti dodeljena.

Takođe, sa zakazivanjem sednice za dodelu pete nacionalne frekvencije uveliko se kasnilo, a krajem januara biće tačno šest meseci kako je konkurs raspisan.

Prema navodima stručnjaka, ali i pojedinih članova Saveta REM-a, rok za dodelu dozvole istekao je još početkom decembra prošle godine. Jedino nije za predsednicu Saveta REM-a Oliveru Zekić koja uporno ponavlja da roka – nema.

Na brojne konstatacije da se namerno odugovlači sa petom frekvencijom, da neće ni biti dodeljena, da odluka o tome nije na Savetu REM-a, već je prešla na politički teren…, naša sagovornica kaže da “zli jezici tvrde i da je ona nova direktorka RTS-a, što je notorna izmišljotina i glupost”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend