28. okt 2022.

Još jedan nezavisni novinar osuđen u Belorusiji, Ljubjančuku tri godine zatvora

Sud u Belorusiji osudio je još jednog nezavisnog novinara na tri godine zatvora, što je druga zatvorska kazna izrečena novinarima ove nedelje u sveobuhvatnom, višegodišnjem obračunu sa nezavisnim medijima, javlja Asošijeted pres.

Prema beloruskom udruženju novinara, Aleksandar Ljubjančuk je osuđen po optužbi za učešće u ekstremističkoj grupi. Ljubjančuk je sarađivao sa brojnim nezavisnim medijima, uključujući poljski TV kanal Belsat, koji je u Belorusiji bio zabranjen kao ekstremistički.

On je opširno pokrio masovne proteste, koji su izbili u Belorusiji nakon što je njenom predsedniku Aleksandru Lukašenku dodeljen šesti mandat posle izbora u avgustu 2020. godine, koje su opozicija i Zapad proglasili nameštenim. Lukašenkova vlada je na demonstracije odgovorila brutalnim gušenjem i više od 35.000 ljudi je uhapšeno, a hiljade je policija pretukla.

Ljubjančuk je uhapšen u maju i proveo je šest meseci iza rešetaka. Pisma koja je iz zatvora pisao svojoj porodici i kolegama otkrivaju da je njegovo zdravlje značajno narušeno u pritvoru.

Grupe za ljudska prava proglasile su ga političkim zatvorenikom – jedanim od više od 1.300 u Belorusiji.

U sredu je istaknuti istraživački novinar Sergej Sačuk osuđen na osam godina zatvora, a trenutno su 32 novinara u zatvorima, gde izdržavaju kazne ili čekaju na suđenje, saopštilo je belorusko udruženje novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend