19. sep 2023.

Kako „medijske pustinje“ podrivaju povjerenje u novinarstvo u Americi

"Uznemirujuća racija koja je izazvala žestoke reakcije"... Tako su američki i evropski mediji opisali prošlomjesečnu raciju u redakciji jednog malog lista u Kanzasu, izvedenu tokom policijske istrage pritužbe jednog biznismena.

Foto: Markus Spiske, unsplash

Policijska akcija, sprovedena 11. avgusta protiv novina Merion kaunti rekord, relativno je rijetka u Amerirci, ali analitičari kažu da taj događaj naglašava ulogu koju mediji imaju i kako na zajednice utiče pad broja lokalnih medijskih kuća.

Racija je izvedena u trenutku kada se mediji širom Amerike, a naročito na srednjem zapadu, bore da prežive. Od 2005. godine ugašeno je oko 2.500 dnevnih listova, dok će do 2025. ista sudbina zadesiti još trećinu, pokazuju podaci Inicijative za lokalne medije, pri Univerzitetu Nortvestern.

Gašenje je često posljedica teških ekonomskih uslova i sve veće upotrebe interneta. Taj trend dobio je naziv medijske pustinje, kada gradovi više nemaju medije koji bi pokrivali opštinske i regionalne vijesti.

Kada novinari ne pokrivaju sjednice gradskih vijeća ili sastanke školskih odbora, građani gube jedan od ključnih izvora informacija, upozorava Emili Bredberi iz Novinarskog udruženja Kanzasa.

“Zato je to važno i trebalo bi da interesuje javnost. Riječ je o nekom ko istinski nadzire stvari za javnost, a to je i način da se građani informišu o onome šta se događa u njihovim zajednicama”, kaže Bredberi.

Iako su racije u redakcijama rijetke, analitičari ističu da je manjim medijima sve teže da se suprostave rastu broja tužbi i zapliijena. Još jedan problem je pad povjerenja u novinarstvo.

“To je veći društveni problem. Imamo veoma različite stavove o tome šta je činjenica, a šta mišljenje”, upozorava Bredberi.

Međutim, u gradovima u kojima i dalje postoje lokalne novine, njihova uloga kao nekog ko se bavi kontrolom je važna. Novine iz Kanzasa Merion kaunti rekord informisale su svoju zajednicu 154 godine. I dalje su u porodičnom vlasništvu.

“Prije nego što se ovo godilo, rastao je broj prodatih primjeraka, kao i zarada od reklama. Nema mnogo novina koje mogu time da se pohvale. Razlog je što smo pokušavali da budemo zaista dobre novine”, smatra izdavač Erik Mejer.

Važan je i odnos lokalnih medija i zajednica o kojima izvještavaju, ističe Tim Stofer iz Novinarskog udruženja Kanzasa.

“Mnoga od tih mjesta – ne bih rekao da se ignorišu – ali ne dobijaju veliku pažnju u državnim i regionalnim medijima. Ko je onda preostao da izvještava o njima? Da bilježi istoriju? Životi ovdje su važni, Ljudi su važni, a njihovi odnosi jedinstveni”.

Sa tim je saglasna i Deb Gruver, novinarka Merion kaunti rekorda.

Važno je biti informisan. A ko će izvještavati o zajednici sa 2.000 stanovnika, ako ne lokalne novine? Medijski laanci to ne mogu da rade”.

Racija u Kanzasu, kako ističu neki analitičari i novinari, poslužila je kao podsjetnik na značaj zašite lokalnih medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend