09. nov 2020.

Kako su američke televizije proglasile Bajdena za pobednika

Nakon četiri dana čekanja, neizvesnosti i napetosti, pet američkih televizija proglasile su Džoa Bajdena pobednikom predsedničkih izbora u razmaku od 15 minuta, počevši od 17.24 sati po srednjoevropskom vremenu.

CNN je bio prvi, sledili su NBC i MSNBC 55 sekundi kasnije. CBS je učinio isto u 17.25, a ABC u 17.26 sati.

Sve četiri televizije koriste iste podatke o brojanju glasova i izlazne ankete kako bi predvidele pobednika trke.

Novinska agencija AP i Foks njuz, koje sarađuju u istraživanju izbornih podataka, objavile su Bajdenovu pobedu nešto kasnije, u 17.40 sati.

Foks je istovremeno s Pensilvanijom, za Bajdena proglasio i Nevadu, pa po toj mreži izabrani predsednik ima najviše elektora, 290.

Foks je, naime, pre dva dana Bajdenu pripisao Arizonu, što ostale medijske kuće još nisu učinile, pa po njima ima 273 elektora.

Televizije su objavile da je Bajdenovo vođstvo u Pensilvaniji, koje je u subotu dostiglo 34 hiljade glasova, dovoljno da zaključe trku.

„Gledajte, imamo dovoljno prebrojanih glasova i dovoljnu razliku da proglasimo Pensilvaniju, čak i da dođe do ponovnog prebrojavanja. Mislimo da je matematički nemoguće da se u Pensilvaniji promeni poredak“, kazao je gledaocima politički direktor NBC Čak Tod.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend