23. jul 2020.

Ko je bila Dafne Karuane Galicija, ubijena novinarka

Nekoliko sati pre nego što je trebalo da svedoči na sudu, posrednik u ubistvu malteške novinarke Dafne Karuane Galicije zadobio je teške povrede nožem po grlu i telu.

Melvin Teuma, bivši taksista, pronađen je u utorak uveče u lokvi krvi u svojoj kući, pa prebačen u bolnicu gde se nalazi u kritičnom stanju.

On je u novembru pomilovan pošto je priznao i otkrio detalje ubistva auto-bombom koje je šokiralo Maltu u oktobru 2017.

Istraživala kriminal

Malteška novinarka, spisateljica, uzbunjivačica i protivkorupcijska aktivistkinja Dafne Karuana Galicija ubijena je zbog otkrića umešanosti brojnih lokalnih političkih zvaničnika u organizovani kriminal, koji se ogledao u učestvovanju brojnih poslanika i visokih državnih činovnika u pranju novca, utaji poreza, nepotizmu i drugim nezakonitim radnjama.

Galicija je otkrila vezu između malteške industrije onlajn kockanja i mreže organizovanog kriminala u zemlji koja je prodavala pasoše i druge lične dokumente i za te usluge primala novac od azerbajdžanske vlade, uglavnom putem mrežnih uplata.

Bila je redovna kolumnistkinja malteških izdanja Sandej tajmsa i Indipendenta. Svoja istraživanja, novinarka je objavljivala putem ličnog bloga “Running Commentary” koji je pokrenula 2008. Njen blog sastojao se od istraživačkih izveštaja i komentara, od kojih su neki smatrani ličnim napadima na pojedince, što je dovelo do niza tužbi pokrenutih protiv nje. Blog je bio jedna od najpopularnijih veb lokacija na Malti, koja je redovno imala i po pola miliona poseta dnevno, što je daleko više od tiraža svih dnevnih novina u toj zemlji.

Tokom 2016. i 2017. Karuana Galicija je otkrila osetljive informacije koja se odnose na brojne malteške političare. Tu je bio objavljen čitav niz prepiski, zapisnika i dokaza o njihovoj umešanosti u kriminalne radnje, a veliki broj njenih novinarskih otkrića objavljeni su u sklopu tzv. Panamskih papira.

Višegodišnje zastrašivanje

Uprkos brojnim pretnjama koje je primala decenijama i policijskim hapšenjima, do smrti je istraživala razne pronevere malteških političara.

Zbog svog istraživačkog rada novinarka je godinama bila zastrašivana. Ulazna vrata njene kuće zapaljena su 1996. Porodičnom psu prerezali su grlo i položili ispred kućno praga.

Nekoliko godina kasnije komšijski automobil je spaljen, verovatno u pogrešnom napadu koji je Galiciju imao za metu. Dogodio se još jedan incident 2006. kada joj je kuća zapaljena dok je cela njena porodica spavala unutra.

Prema svedočenju supruga Metjua, pretnje su bile gotovo svakodnevna pojava. To su bili telefonski pozivi, pisma, beleške napisane na ulaznim vratima, SMS poruke, imejlovi i komentari na njenom blogu.

Atentat auto-bombom

Ubijena je u atentatu izvedenom aktiviranjem auto-bombe u blizini njene kuće u mestu Bidnija na severu ostrva 16. oktobra 2017.

U decembru te godine su tri muškarca uhapšena u vezi sa ovim napadom. Dalja istraga dovela je do hapšenja biznismena Jorgena Feneha, vlasnika kompanije 17 Black koji je uhvaćen na svojoj jahti 20. novembra 2019.

Smrtonosni napad na poznatu novinarku doveo je do političke krize u zemlji i izazvao nezapamćenu buru u međunarodnoj javnosti. Britanski listovi Fajnenšel tajms i Gardijan nazvali su ovo ubistvo “udarom na slobodu govora izvedenim pod pokroviteljstvom mafijaške države Malte.

Posthumna počast

Sredinom aprila 2018. godine, tim sačinjen od 45 novinara iz 18 novinskih listova, uključujući ugledne svetske časopise, objavio je “Dafne projekat”, koji predstavlja objavu svih zapisa i otkrića na kojima je Galicija radila neposredno pre smrti, a koje za života nije uspela da objavi.

Zato je publikovanje njenih poslednjih otkrića opisano kao svojevrstan oblik posmrtne zaostavštine, ali i kao pokušaj podizanja svesti o daljoj prisutnosti kriminala protiv kog se novinarka borila celog života i zbog kog je na kraju i ubijena.

Posthumno je za slobodu govora, hrabrost u profesiji i izuzetnu požrtvovanost u ukazivanju na probleme vladavine prava dobila čak 30 novinarskih nagrada.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend