23. jul 2020.

Turska namerava da pooštri kontrolu društvenih mreža

Stranka turskog predsednika Redžepa Erdogana podnela je parlamentu predlog zakona, koji predviđa jaču kontrolu društvenih mreža, a tekst izaziva zabrinutost po pitanju slobode izražavanja.

Foto: Austin Distel, Unsplash

Glavne društvene mreže, poput Tvitera i Fejsbuka, moraće da imaju predstavnika u Turskoj, inače će biti smanjen njihov domet, navodi se u tekstu u koji je imao uvid Frans pres.

Društvene mreže će takođe morati da se u roku od 24 časa usklade sa nalozima turskih sudova za uklanjanje određenog sadržaja, a u slučaju nepoštovanja sudskih naloga, predviđene su teške kazne.

Predlog zakona je usmeren na društvene mreže sa više od milion jedinstvenih veza dnevno. One će takođe morati da čuvaju podatke turskih korisnika na serverima u Turskoj.

Zakon ima za cilj da „prekine vređanje i uznemiravanje“ putem interneta, izjavio je na konferenciji za novinare Ozlem Zengin, član Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP).

Turski predsednik je početkom jula pozvao na „uvođenje reda“ na društvenim mrežama nakon što su njegova ćerka i zet bili vređani na Tviteru.

Erdoganove izjave su izazvale zabrinutost brojnih korisnika interneta kroz hešteg „Ne diraj moju društvenu mrežu“.

Turske vlasti nadgledaju Tviter i Fejsbuk i veliki je broj sudskih procesa zbog „vređanja šefa države“ ili „terorističke propagande“ na osnovu jednog ili par tvitova.

Nevladine organizacije su zabrinute zbog erozije slobode izražavanja u Turskoj, a pojačana kontrola društvenih medija bi takođe mogla da Turcima ograniči pristup nezavisnim ili kritičkim informacijama, u okruženju kojim dominiraju provladini mediji.

Prema poslednjem „izveštaju o transparentnosti“ na Tviteru, Turska je u prvoj polovini 2019. godine na čelu zemalja koje su zahtevale uklanjanje sadržaja sa te društvene mreže sa više od 6.000 zahteva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend