29. jan 2020.

Kobi Brajant: Reporterka Vašington posta vraćena na posao

Bura o tvitovanju novinarke Vašignton posta Felicije Sonmez posle smrti Kobija Brajanta završena je tako što je ona vraćena na posao.

Ubrzo nakon vesti Brajantovoj pogibiji Sonmez je na Tviteru pisala o optužbama za silovanje i seksualno napastvovanje protiv Brajanta iz 2003. godine.

Ona je objavila tekst iz 2016. o tim optužbama i na internetu dobila pretnje smrću.

Kasnije je zbog toga suspendovana – što je navelo stotine njenih kolega da osude novine.

Urednica Trejsi Grant nazvala je objave „neblagovremenim“, ali je rekla da ne krše pravilnik novina.

„Stalno pozivamo na uzdržanost, što je posebno važno kada dođe do tragičnih smrti“, navodi se u njenoj izjavi. „Žalimo što smo javno govorili o zaposlenima.“

Više od 300 zaposlenih u Vašington postu popisalo je pismo podrške Sormez u utorak, a među njima dobitnici Pulicerove nagrade Dejvid Farenthold i Bet Rejnhard, kao i šef biroa Bele kuće Filip Raker.

Vašington post gild – udruženje zaposlenih u tom mediju – pozdravilo je odluku o vraćanju reporterke na posao, ali je saopštilo da je „razočarano“ što se časopis nije izvinio novinarki i da bi kompanija u budućnosti trebalo da daje prioritet bezbednosti osoblja.

Sonmez je pozvala glavnog urednika Martija Barona da objasni zašto se časopis bavi tim pitanjem i naglasila da je tvitovala o „stvarima od javnog interesa“.

Baron joj je u mejlu posle tvitova napisao da je pokazala „stvarni nedostatak prosuđivanja“, i rekao da „šteti ovoj instituciji radeći to“.

Presentational white space

Sonmez je na Tviteru objavila priču Dejli Bista iz 2016. o optužbama za silovanje protiv Kobija Brajana samo nekoliko sati posle smrti košarkaške legende u helikopterskoj nesreći u kojoj je stradalo devetoro ljudi – među njima i 13-godišnja ćerka košarkaša Điana.

Tokom 20-godišnje karijere Brajant je osvojio pet NBA titula i dva olimpijska zlata i važi za jednog od najboljih košarkaša svih vremena.

Brajant je 2003. bio optužen za seksualni napad nad 19-godišnjom devojkom. Slučaj je odbačen pošto je devojka odbila da svedoči na sudu. Ona je dobijala pretnje smrću.

Brajant je više puta negirao optužbe, ali se kasnije izvinio i rešio građanski slučaj van suda.

U izjavi advokata na dan pada krivičnog slučaja, Brajant se izvinio ženi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend