12. avg 2020.

Manifest marokanskih umetnika protiv represije i hapšenja novinara

Više od 400 marokanskih umetnika i glumaca osudilo je u svom manifestu "policijsku represiju" i "klevetanje" medija bliskih vlastima koji žele da ućutkaju kritike, pominjući i strah koji vlada u kulturnoj i umetničkoj zajednici Maroka.

U manifestu pod naslovom „Ta senka je ovde“ navode se slučajevi političkog hapšenja, zlostavljanja i represije, među kojima hapšenje novinara Omara Radija i Hadžara Resounija (Hajar Raissouni), kao i represiju raznih društvenih pokreta.

„Situaciju je pogoršala“ pandemija koronavirusa i vanredno sanitarno stanje, navodi se tekstu koji su između ostalih potpisali pisci Abdelatif Labi (Abdellatif Laabi) i Abdelah Taja (Abdellah Taia), sineasta Fauzi Bensaidi (Faouzi Bensaidi) i pevačica Um (Oum).

„Mediji ‘klevetanja’, bliski policijskom i državnom aparatu odigrali su važnu ulogu u grubom kršenju“ ljudskih prava, navodi se u tekstu.

Potpisnici manifesta zatražili su da se odmah oslobode „svi politički zatvorenici“ kao i pravo na „razgovor, analizu i kritiku bez klevetanja, zlostavljanja i kriminalizacije“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend