03. nov 2022.

Mask: Suspendovani nalozi na Tviteru zasad se neće vraćati

Ilon Mask novi vlasnik Tvitera, rekao je da nalozi na toj društvenoj mreži koji su suspendovani neće biti vraćeni za manje od "nekoliko nedelja".

AP piše da je to važna odluka uoči predstojećih američkih poslaničkih izbora.

„Tviter neće dozvoliti nikom ko je s platforme sklonjen zbog kršenja njenih propisa, da se vrati dok ne budemo imali jasan proces za to, za šta će biti potrebno najmanje još nekoliko nedelja“, napisao je na Tviteru novi vlasnik te platforme.

On je podsetio na svoj plan za formiranje „Saveta za umerenost sadržaja“ koji će biti sastavljen od predstavnika vrlo različitih mišljenja, i svakako uključivati zajednicu za odbranu građanskih prava i grupe koje se protive nasilju motivisanom mržnjom.

Ovo Maskovo obećanje znači da bivši američki predsednik Donald Tramp neće moći da se vrati na Tviter pre izbora za američki Kongres idućeg utorka, 8. novembra.

Tramp je izbačen sa platforme ubrzo posle napada njegovih pristalica na vašingtonski Kapitol u januaru 2021, pod optužbom da ih je pozivao na nasilje.

Bivši republikanski predsednik je u medjuvremenu rekao da se nikad neće vratiti na Tviter pošto je pokrenuo svoju društvenu mrežu Trut soušal. Mnogi medjutim ocenjuju da će Tramp teško da se odupre želji povratka na Tviter gde je imao više od 80 miliona pratilaca pre nego što je izbačen.

Od kad je preuzeo Tviter, Mask je izazvao kritike više organizacija i ličnosti zabrinutih zbog mogućeg ublažavanja politike umerenosti preko te društvene mreže, i davanju glasa najvećim ekstremstima.

Grupa od oko 50 udruženja za odbranu demokratije, borbu protiv dezinofmacija i za praćenje medija uputila je otvoreno pismo upozoravajući 20 najvećih oglašivača preko Tvitera da Maskova obećanja da će o platforma ostati „topla i otvorena za sve“ uopšte ne predstavljaju verno njegove planove za Tviter.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend