31. jan 2023.

Međunarodne organizacije: Presuda novinarima u Finskoj ugrožava slobodu medija

RSF je presudu suda u Helsinkiju nazvao "opasnim presedanom".

Sud u Finskoj je u petak 27. januara 2023. saopštio da su novinar i novinarka najvećeg finskog dnevnog lista Helsingin Sanomat proglašeni krivim za otkrivanje povjerljivih obavještajnih podataka, piše Reuters, navodeći da se takvim suđenjem ograničava sloboda medija u toj zemlji.

Prema Okružnom sudu u Helsinkiju, Tuomo Pietilainen, jedan od dva autora teksta, dobio je novčanu kaznu od 4.200 eura zbog teksta iz 2017. pod nazivom „Najtajnije mjesto Finske“, dok je njegova kolegica Laura Halminen takođe osuđena, ali nije dobila kaznu zbog njene manje uloge u izvještavanju. Optužbe protiv Kallea Silfverberga, tadašnjeg urednika političkog odjela ovog lista, odbačene su.

„Javno je objavljeno nekoliko vrsta informacija koje se tiču vojne obavještajne službe, za koje je propisano da se čuvaju u tajnosti radi vanjske sigurnosti Finske“, navodi se u saopštenju suda.

Glavni urednik Helsingin Sanomata Antero Mukka izjavio je da je list razočaran presudom. „Uprkos umjerenim kaznama, šteta po slobodu govora je već izvršena“, istakao je.

Finska je, kako prenosi Reuters, godinama bila među vodećim zemljama na globalnoj rang listi slobode medija koju objavljuju Reporteri bez granica (RSF), ali je prošle godine pala na peto mjesto od 180 zemalja, dijelom i zbog ovog sudskog spora.

„Ako sud u Finskoj, zemlji koja se nalazi na vrhu Svjetskog indeksa slobode medija, krivično goni novinare zbog izvještavanja o pitanjima nacionalne sigurnosti, kakva je to poruka za zemlje koje su niže rangirane na toj listi?“, komentar je organizacije RSF koja je ovu presudu suda nazvala „opasnim presedanom“.

RSF u saopštenju ističe i kako je sud odbacio glavne argumente odbrane, uključujući tvrdnju novinara/ke da su informacije u njihovom tekstu u to vrijeme bile javno dostupne. Dodali su i da je odbačena tvrdnja da je taj tekst, objavljen u Helsingin Sanomatu 2017. godine bio u službi javnog interesa, jer se u to vrijeme razgovaralo o amandmanima koji bi davali veća ovlaštenja obavještajnim agencijama.

Međunarodni institut za medije (IPI) izrazio je zabrinutost i uznemirenost zbog odluke Okružnog suda u Helsinkiju, a na osnovu koje je listu naređeno da ukloni tekst sa svoje web stranice, iako je bio online pet godina, koliko je i trajalo suđenje.

„Prema svjedočenjima datim na sudskim ročištima, finske odbrambene snage su bile svjesne da Helsingin Sanomat istražuje njihove obavještajne operacije i imale su detaljne informacije o tome šta novine planiraju objaviti. Ipak, uprkos kasnijoj tvrdnji da je tekst prijetnja nacionalnoj sigurnosti, vlasti nisu kontaktirale uredništvo Helsingin Sanomata prije objavljivanja“, kazali su iz IPI-ja.

Predsjednica Izvršnog odbora IPI-ja Khadija Patel navela je da su u ovoj organizaciji zabrinuti da bi ovaj slučaj mogao negativno uticati na slobodu novinara da izvještavaju o pitanjima nacionalne sigurnosti širom svijeta u vrijeme kada vlade u mnogim zemljama sve više vrše pritisak na medije.

Tuomo Pietilainen i Laura Halminensu negirali su bilo kakve prekršaje i imaju mogućnost žalbe na presudu. Tužioci su tražili uslovne zatvorske kazne od najmanje 18 mjeseci.

Izvor: Reuters, RSF, IPI

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend