18. maj 2022.

Napad na novinare Radija Slobodna Evropa u Tadžikistanu

Dva novinara Tadžikistanskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE, Radio Ozodi) napali su 17. maja nepoznati napadači nakon što su intervjuisali aktivistkinju koju vlasti optužuju za organizovanje protestnog marša u nemirnoj tadžikistanskoj regiji Gorno-Badakšan (GBAO).

Vozilo novinara blokirao je drugi automobil u glavnom gradu Tadžikistana, Dušanbeu, a nekoliko muškaraca u civilu je izašlo iz automobila, natjeralo novinare Muloradžaba Jusufija i Barota Jusufija da izađu iz vozila nakon čega su ih fizički napali.

Muškarci su nekoliko puta udarili Muloradžaba Jusufija po tijelu i glavi i zaplijenili novinarima opremu i lične telefone. Otprilike 30 minuta kasnije dva druga novinara, Anušervon Orifov i Nasim Isamov iz Current Time-a, projekta RSE i Glasa Amerike (VOA), napadnuta su na isti način, očito od istih napadača.

Napadi su se dogodili nakon što su novinari radili odvojene intervjue s poznatom aktivistkinjom za građanska prava Ulfatkonum Mamatšoevom, koju su tadžikistanske vlasti optužile za organizuje proteste 16. maja u nestabilnoj regiji GBAO.

Mamatšoeva odbacuje optužbu.

Predsjednik i izvršni direktor RSE Jamie Fly osudio je napade u saopštenju, rekavši da je RSE više puta pozivao tadžikistanske vlasti da zaustave vladinu kampanju pritiska na slobodne medije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend