16. jul 2020.

Nemački novinar osuđen na zatvor u Turskoj zbog propagande

Turski sud osudio je dopisnika nemačkog lista Velt (Die Welt) na dve godine i devet meseci zatvora zbog širenja propagande u korist kurdskih pobunjenika.

Sud je ipak oslobodio optužnice nemačkog novinara turskog porekla Deniza Jucela za propagiranje pokreta Fetulaha Gulena, koji je označen kao teroristička organizacija, a koji je optužen za organizovanje neuspelog puča u Turskoj pre četiri godine.

Jucel je uhapšen u Istanbulu posle pokušaja državnog udara u julu 2016.godine, pod optužbom za teorizam i širenje propagande. U pritvoru je proveo godinu dana i posle odluke suda da ga pusti na slobodu do suđenja, vratio se u Nemačku.

Njegov slučaj izazvao je zategnutost u odnosima Nemačke i Turske, a Nemačka je optužila Tursku da sprovodi „proizvoljna hapšenja“ nemačkih građana povezujući ih sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) ili terorističkom organizacijom Fetulaha Gulena.

Optužbe su se temeljile na Jucelovom izveštavanju, uključujući intervju sa vođom PKK.

Novinar je negirao optužbe i zatražio oslobađanje. Očekuje se da će uložiti žalbu na presudu.

Komitet za zaštitu novinara svrstao je Tursku među zemlje u kojima ima najviše uhapšenih novinara. Sindikat novinara Turske kaže da je najmanje 76 novinara i radnika medijskog sektora iza rešetaka.

Turska vlada tvrdi da se novinari procesuiraju zbog krivičnih dela, a ne zbog njihovog novinarskog rada.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend