31. mar 2023.

Novinar Vol strit žurnala uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu

Ruska služba bezbednosti (FSB) privela su Evana Gerškoviča, novinara američkog Vol strit žurnala, pod optužbom za špijunažu.

Gerškovič je uhapšen u uralskom gradu Jekaterinburgu.

Zaustavljene su nezakonite aktivnosti američkog državljanina Gerškovič Evana, rođenog 1991. godine, dopisnika moskovskog biroa američkog lista Vol strit žurnal, akreditovanog pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, koji je je osumnjičen za špijuniranje u interesu američke vlade”, navedeno je u saopštenju FSB-a, objavila je ruska agencija Interfaks.

Vol strit žurnal odbacio je optužbe ruskih vlasti i zatražio hitno oslobađanje Gerškoviča koga su označili posvećenim i reporterom od poverenja.

Solidarni smo sa Evanom i njegovom porodicom”, navodi se u saopštenju američkog lista.

Poslednji kontakt sa urednicima imao je u sredu popodne. Gerškovič je poslednjih meseci pisao o ruskoj ekonomiji, ali stavovima o ratu u Pskovu, gradu na zapadu Rusije koji je bio baza divizije koja je okupirala Buču. U Vol strit žurnalu je od januara 2022, bio je reporter u Rusiji od 2017, prvo za Moskov tajms, zatim za AFP. Pre toga radio je za Njujork Tajms. Tečno govori ruski jezik. Roditelji su mu sovjetski imigranti, a rođen je u Nju Džersiju.

Oštre osude pritvaranja američkog novinara u Rusiji

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da je predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden obavešten o pritvaranju novinara Evana Gerškoviča u Rusiji.

Visoki zvaničnici Bele kuće sinoć su razgovarali sa Vol strit žurnalom, a Stejt department ne samo sa tim listom, već i sa njegovom porodicom. Targetiranje američkih građana koje sprovode ruske vlasti apsolutno je neprihvatljivo. Osuđujemo pritvaranje gospodina Gerškoviča, kao i kontinuirano targetiranje medija koje čine ruske vlasti”, rekao je Kirbi – napomenuvši da je američka ambasada u Moskvi zatražila pristup pritvorenom novinaru.

Kirbi je istakao da bi američki državljani trebalo da slede smernice i suzdrže se od putovanja u Rusiju.

Američke državljane, koji borave ili putuju u Rusiju pozivamo da odmah napuste tu zemlju – kao što je navedeno u smernicama”, naveo je Kirbi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je izuzetno zabrinut zbog pritvaranja američkog državljanina i novinara Evana Gerškoviča u Rusiji.

Blinken je poručio da su američke vlasti u kontaktu sa njegovim poslodavcem Vol strit žurnalom u vezi sa tim.

U situacijama kada je američki državljanin pritvoren u inostranstvu odmah zahtevamo konzularni pristup i tražimo svu odgovarajuću podršku. Najstrože osuđujemo učestale pokušaje Kremlja da zastraši, potisne i kažnjava novinare i predstavnike civilnog društva“, istakao je Blinken.

Prema njegovim rečima, najveći prioritet Stejt departmenta je bezbednost američkih građana u inostranstvu – pozvavši ih da ne putuju, ili se odmah vrate iz Rusije.

Predstavnica za medije Bele kuće Karin Žan Pjer saopštila je da su članovi američke administracije u kontaktu sa Gerškovičevim poslodavcem, kao i sa njegovom porodicom.

Stejt department je u direktnom kontaktu sa ruskom vladom u vezi – tražeći načine za pristup gospodinu Gerškoviču. Targetiranje američkih građana koje sprovode ruske vlasti je neprihvatljivo. Najoštrije osuđujemo pritvaranje gospodina Gerškoviča, kao i kontinuiranu represiju ruske vlade ispoljenu prema novinarima i slobodi medija”, poručila je Žan Pjer.

O hapšenju američkog novinara oglasio se i Stefan Dužarik – predstavnik za medije generalnog sekreara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša.

Generalni sekretar iskazuje zabrinutost zbog učestalog maltretiranja ili pritvaranja novinara isključivo zbog toga što rade svoj posao”, rekao je Dužarik.

Organizacija Reporteri bez granica izazila je zabrinutost zbog hapšenja i navela da novinari ne treba da budu na meti.

Večernie Vedomosti, lokalni list čije je sedište u Jekateringu, objavile su da je očevidac primetio agente bezbednosti u civilu kako odvode osobu iz restorana i uvode je u kombi.

Prema tom izveštaju, pokrili su ga džemperom preko glave, dok su ga odvodili. Prema pisanju Vašington posta, ovo je prvo hapšenje stranog novinara zbog špijunaže od Hladnog rata.

Gerškovič je prebačen u Moskvu gde mu je na ročištu zatvorenom za javnost određen istražni pritvor do 29. maja.

Ruska državna novinska agencija TASS objavila je da se izjasnio da nije kriv. Ruske vlasti nisu objavile nikakve dokaze za optužbe kojim ga terete, a agencija TASS izvestila je da se slučaj vodi kao strogo poverljiv, javio je Rojters. Gerškoviču preti 20 godina zatvora ako bude osuđen, ruski pravosudni sistem je pod uticajem politike i oslobađanje od optužbi je retko. Suđenja za špijunažu su najčešće tajna.

Danilu Bermanu, pravnom zastupniku Evana Gerškoviča, nije bilo odobreno da boravi u sudnici, niti da sagleda optužbe protiv njegovog klijenta.

Novinarima pred sudom je rekao da veruje da će Gerškovič biti prebačen u Lefortovo, centralni moskovski zatvor iz 19. veka, u kom su tokom sovjetskog vremena bili pritvoreni politički zatvorenici.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, izneo je tvrdnje da je Gerškovič, kako je naveo, uhvaćen na delu.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov objavio je da je prerano govoriti o bilo kakvoj mogućoj razmeni zatvorenika sa Sjedinjenim Državama, rekavši da se tako nešto usaglašava tek nakon što optuženi bude osuđen.

Tridesetjednogodišnji novinar, koji je u Rusiji radio šest godina, priveden je nekoliko meseci po oslobađanju američke košarkaške zvezde Britni Grajner, pritvorene nakon presude za posedovanje droge.

Oslobođena je decembra 2022. nakon diplomatskih aktivnosti američke administracije – tako što je razmenjena za ozloglašenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta.

Hapšenje novinara dolazi samo par dana pošto je u Americi objavljena optužnica protiv Sergeja Čerkasova, navodno ruskog špijuna koji se školovao u Americi sa lažnim brazilskim identitetom. Uhapšen je u Brazilu i tamo je u zatvoru.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend