23. mar 2024.

Novinari AGI štrajkuju zbog moguće prodaje agencije poslaniku Lige

Novinari italijanske novinske agencije AGI štrajkuju zbog moguće prodaje agencije poslaniku Lige Antoniu Anđelučiju. Oni smatraju da bi prodaja agencije senatoru desnice koji već poseduje nekoliko novina predstavljala rizik za medijski pluralizam i bila udarac na slobodu štampe.

Anđeluči, vlasnik nekoliko dnevnika (Libero, il Đornale, il Tempo) navodno je za kupovinu agencije AGI ponudio 40 miliona evra, preneo je Euraktiv Italija.

Sindikat je pozvao na dvodnevni štrajk (21-22. marta) jer nije dobio „pravovremeni zvanični odgovor kompanije o budućoj vlasničkoj strukturi agencije“.

Novinari kažu da AGI, koja je trenutno u vlasništvu grupe Eni, pri čemu ministarstvo finansija ima udeo od 4%, već planira „znantno smanjenje radne snage“.

„Tokom godina Eni se pokazao kao izdavač koji je sposoban da zaštiti nivo zaposlenosti i uvek garantuje nezavisnost i autonomiju novinara, sve elemente koji bi bili u velikoj opasnosti u očekivanom scenariju prodaje Anđelučijevoj izdavačkoj grupi“, istakli su novinari, preneo je Euractiv.it.

Eni je pokušao da smiri situaciju tvrdeći da je od zainteresovane strane dobio „spontani izraz interesovanja“. Kompanije je pojasnila da je obavljen preliminarni razgovor ali ne i pregovori.

Novinari veruju da je u opasnosti garancija medijskog pluralizma države a podršku su im dale opozicione partije levice – Demokratska partija (PD) i Pokret pet zvezda.

Sekretarka PD Eli Šlajn rekla je da bi prodaja novinske agencije jednom desničarkom senatoru bila izuzetno opasna.

„Novinska agencija je garancija statusa treće strane i stoga bi kupovina za račun desnice mogla da bude novi udar na slobodu štampe u Italiji… Jasno je da se radi o sukobu interesa“, dodala je Šlajn, preneo je Euractiv.it.

S tim se slažu članovi odbora za kulturu Predstavničkog doma iz Pokreta pet zvezda koji potencijalnu kupovinu smatraju „pretnjom slobodi štampe“.

„To je pretnja po nezavisnost jedne od najvećih italijanskih novinskih agencija“, naveli su podsećajući da je EU nedavno usvojila novi zakon za zaštitu novinara i slobode štampe.

„Prodaja Anđelučiju stvara uznemirujuću situaciju za stanje odnosa politike i informacija“, dodali su poslanici iz Poketa pet zvezda.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend