04. jul 2023.

Novinarka Nove Gazete i advokat Nemov prebijeni u Čečeniji

U Čečeniji su prebijeni novinarka Nove Gazete Elena Milašina i advokat Aleksandar Nemov.

Tri automobila sa naoružanim ljudima zaustavila su njihov automobil koji se kretao ka Groznom, gde su išli na oglašavanje presude Zaremi Musajevoj, inače majci dvojice istaknutih čečenskih zaštitinika ljudskih prava koji su i sami, zbog pretnji, bili primorani da napuste Rusiju.

Novinarki i advokatu naoružana lica su otela telefone, uništili opremu za snimanje, tukli ih nogama i pendrecima, piše Nova Gazeta na svom Telegram kanalu.

Milašina ima potres mozga, polomljene prste na rukama, napadači su joj obrijali glavu i polili je zelenim antiseptikom, koji se vrlo teško skida. Advokat Nemov ima i ubodnu povredu na nozi.

Nemov je pravni zastupnik Musajeve, koju su inače januara 2022. godine čečenski policajci oteli iz stana u Nižnjem Novgorodu i na silu odveli u Čečeniju. Musajeva je optužena za napad na službeno lice i prevaru, ali zaštitnici ljudskih prava u Rusiji tvrde da se radi o nameštenom i politički motivisanom progonu zbog delatnosti njenih sinova Janglubajevih, koji oštro kritikuju predsednika Čečenije Ramzana Kadirova.

Sam Kadirov, kao i poslanik u Dumi iz Čečenije Adam Delihmanov javno su pretili smrću i uništenjem svim članovima porodice Janglubajevi koji stanu u zaštitu dvojice svojih rođaka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend