15. nov 2021.

Papa zahvalio novinarima na otkrivanju zlostavljanja u crkvi

Papa Franjo zahvalio je novinarima na pomoći u otkrivanju skandala u kojima su sveštenici seksualno zlostavljali djecu, što je Rimokatolička crkva inicijalno pokušala da prikrije, piše agencija Rojters.

Papa je u subotu, 13. novembra, pohvalio „misiju“ žurnalizma i rekao da je od vitalnog značaja da reporteri izlaze iz svojih redakcija i otkrivaju šta se dešava u spoljnom svijetu da bi se suzbile dezinformacije koje se često mogu naći na internetu.

„Hvala vam na tome što nam govorite šta je pogrešno u Crkvi, što nam pomažete da to ne guramo pod krevet i na glasu koji ste dali žrtvama zlostavljanja“, rekao je papa.

Papa Franjo je govorio na ceremoniji u čast dvoje iskusnih novinara – Filipu Puljelji iz Rojtersa i Valentini Alazraki iz meksičke televizije Notisijeros, koji su tokom dugih godina svoje karijere izvještavali iz Vatikana.

Seksualni skandali stigli su na naslovne strane medija 2002. godine, kada je američki list Boston gloub objavio seriju članaka o šablonu zlostavljanja maloljetnika od strane sveštenika i raširenoj kulturi prikrivanja tih djela unutar Katoličke crkve.

Poslednji u nizu slučajeva je otkriće seksualnog zlostavljanja djece unutar Francuske katoličke crkve. Studija, koju je objavila nezavisna komisija, procjenjuje da su sveštenici i druga lica iz crkve seksualno zlostavljali oko 330.000 djece tokom 70 godina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend