31. maj 2022.

Počeo kongres Međunarodne federacije novinara

U Sultanatu Oman danas je počeo 31. Kongres Međunarodne federacije novinara (IFJ)

Na događaju će u Kongresnom i izložbenom centru Omana naredna četiri dana učestvovati 350 novinara, koji predstavljaju udruženja iz više od 100 zemalja, kao i 50 novinara i medijskih ličnosti koji predstavljaju novine, radio stanice, televizijske kanale i internet portale iz celog sveta.

Osim o solidarnosti među novinarima, njihovim pravima i zaštiti, biće reči posebno i o globalnom problemu prisluškivanja novinara, krizi u profesiji i situaciji u Avganistanu, Ukrajini i Jemenu. Biće predloženo i nekoliko rezolucija kojima se traži osuda i akcija Međunarodne federacije novinara (IFJ) u slučajevima napada, hapšenja i ubistava novinara širom sveta.

Udruženje novinara Srbije (UNS) predložilo je Kongresu da po hitnom postupku usvoji rezoluciju kojom pruža punu podršku radu Komisije za istraživanje ubistava novinara i naporima novinarskih udruženja da se otkriju i kazne nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića koji je ubijen na kućnom pragu u Jagodini 11. juna 2001. godine. U rezoluciji koju je predložio UNS traži se da se bez odlaganja sprovede efikasan pravosudni postupak i da se angažuju stručnjaci iz Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili kažnjeni odgovorni za ubistvo novinara Milana Pantića. Ukoliko rezolucija bude usvojena Izvršni odbor Međunarodne federacije novinara će tražiti da se u potpunosti upozna sa rezultatima do kojih je došla Komisija za istraživanje ubistava novinara u slučaju Milana Pantića i tražiće razgovor sa predstavnicima srpskih vlasti i tužilaštva kako bi dobili informacije o toku istrage za pronalaženje izvršilaca i nalogodavaca ovog ubistva.

Na Kongresu u Omanu UNS predstavlja član Uprave Udruženja Miljan Vitomirović.

M. V.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend