31. maj 2022.

Ko će biti „preki sud“ za rijalitije?

Neko u društvu mora biti onaj koji upozorava na moralne vrednosti, na kršenje zakona, na činjenicu gde se jedno društvo kreće i gde će stići ukoliko nastavi da ide u istom pravcu.

Fondacija „Slavko Ćuruvija“ je svetli primer u poslednjih nekoliko dana jer su hitno reagovali i podneli prijavu REM-u zbog emitovanja nasilja na TV Pink, a u emisija „Zadruga“, iz koje su i ranije bile sporne određene emitovane sekvence.

Oni smatraju da bi adekvatna kazna za prikazivanje nasilja, krivičnog dela, bila privremena ili trajna zabrana rijaliti programa.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić je izjavila da ta institucija može i hoće da reaguje jer „svaki prekršaj koji se dogodi u emitovanom TV program jeste i biće predmet i monitoring i odgovarajuće odluke REM-a“.

Ali, kaže da će reagovati i da REM može da reaguje samo na određeni prekršaj a ne na sadržaj cele emisije jer, u tom slučaju bi onda „izigravao preki sud“ a to mu, po njenim rečima „nije u opisu posla“.

I tako sve u krug, već godinama.

Nacionalne frekvencije, dakle, čije programe plaćaju svi građani, dobijaju i televizije ne samo sa iritirajućim sadržajem bilo koje vrste, već i sa sadržajem koji spadaju u krivično delo.

Često iz zvaničnih krugova stižu pompezne izjave kako ćemo „utvrditi ko je počinio zločin“, kako ćemo „zaštiti žene i decu i stati na put porodičnom nasilju“, kako ćemo utvrditi „ko je novinaru zapalio kuću“… i sve se uvek završi na rečima.

Nigde podignutih krivičnih prijava, nigde efikasnih sudskih odluka, nigde glasa javnosti!

I zamislite, evo, samo ovih dana, naša omladina gleda ponovo divljanje navijača i prozivke i uvrede i pretnje upućene našoj koleginici Brankici Stanković, gledaju rijalitije u kojima je prikazano nedvosmisleno nasilje…

Ima li ova država bilo koji mehanizam da pokaže odlučnost da tome stane na put? Da budemo odgovorno društvo kojem je stalo do sebe i svojih građana, do svakog pojedinca. Da krenemo iz ponora u kojem smo. Da nam se na naslovne strane i u TV emisije vrate vesti o mladima koji pobeđuju na svetskim takmičenjima.

A ne koji se tuku, udaraju, čupaju za kosu, i na kraju krajeva, ubiju uličnog svirača na novosadskim ulicama jer je huliganu od 21 godine imao da pruži samo 360 dinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend