04. jun 2022.

AŽC u pismu Savetu REM zahteva hitnu reakciju zbog nasilja u rijalitiju

Autonomni ženski centar uputio je otvoreno pismo Savetu Regulatornog tela za elektronske medije (REM), sa zahtevom da hitno reagujue na kontinuirane i učestale situacije nasilja prema ženama u rijaliti programu „Zadruga“, koji se emituje na nacionalnoj frekvenciji televizije Pink.

„Obraćamo vam se i zbog informacije da i Autonomni ženski centar sve češće prima obaveštenja i molbe građana da neko reaguje na scene teškog psihološkog, fizičkog i seksualnog nasilja koje preživljavaju učesnice Zadruge, a koje ima prilike da vidi milionska publika, bilo putem prenosa na televiziji Pink, bilo putem onlajn portala koji emituju dešavanja u Zadruzi bez prekida“, navodi se u pismu Savetu REM.

Iz Autonomnog ženskog centra ukazuju da nasilje kome su žene, ali i muškarci, izloženi unutar rijaliti programa „Zadruga“ ne samo da je često i brutalno, „već je vidljivo celom društvu i utiče na stvaranje i podržavanje negativnih modela ponašanja“.

Sva ljudska prava i dostojanstvo tih ljudi su narušeni i to pred očima svih nas, a oni koji to promovišu i na tome zarađuju ostaju nesankcionisani, dodaje se u pismu.

„Svi dosadašnji zahtevi drugih organizacija, građanske peticije, kao i naša ranije obraćanja istim povodom, ostali su bez ikakve reakcije, što REM stavlja na spisak odgovornih za stanje u društvu, promociju nasilničkog ponašanja i strah građana. Zato zahtevamo od vas da odgovorno i temeljno pristupite svojoj ulozi, te primenite nadležnosti koje su vam date i donesete hitnu i najstrožu meru protiv televizije Pink“, zaključuje se u pismu Autonomnog ženskog centra.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend