30. maj 2022.

Zekić o scenama nasilja u Zadruzi: REM neće biti preki sud

Zbog tuče i vređanja između učesnika i učesnice rijalitija Zadruga, koji se emituje na TV Pink, Fondacija „Slavko Ćuruvija“ podnela je prijavu REM-u protiv TV Pink. U toj fondaciji kažu da je emitovanje nasilja razlog za trajnu zabranu rijalitija, a možda i nedodeljivanje frekvencija na konkursu koji je u toku.

Foto: rem.rs

Za samo desetak sekundi snimka iz Zadruge, čulo se više od deset psovki, a viđeno je i nekoliko šamara, davljenje, guranje i bacanje na pod.

Ivana Stevanović, izvršna direktorka Fondacije „Slavko Ćuruvija“ smatra da bi adekvatna kazna za prikazivanje krivičnog dela bila privremena ili trajna zabrana emitovanja rijalitija.

– Trajna bi bila sigurno najbolja zabrana ovakve vrste rijalitija u kojima je zapravo sve dozvoljeno i u kojima se emiteri ponašaju bukvalno kako hoće, bez ikakvog nadzora, zloupotrebljavajući ono što je dobro svih nas, javno dobro, a to je ta nacionalna frekvencija, smatra Stevanović i dodaje da da je krajnje vreme i da REM izmeni pravilnik o rijaliti emisijama.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić za Danas kaže da je „svaki prekršaj koji se dogodi u emitovanom TV programu (ne i oni koji se prikazuju na internetu), jeste i biće predmet i monitoringa i odgovarajuće odluke Regulatornog tela“.

– Te odluke se uvek odnose na određeni prekršaj, a ne na celu emisiju. Poređenja radi, ako „Danas“ objavi nešto čime se krši zakon, određena tela mogu da raspravljaju (sankcionišu), o tom konkretnom prekršaju, ne mogu da zabrane ceo „Danas“, određenu stranu, ili rubriku u njemu, naglašava Zekić.

Ona dodaje da bi nas svako drugačije ponašanje odvelo na onu stranu na kojoj demokratija ne postoji, a verujem da se to ne bi sviđalo ni onima koji misle da se sve rešava zabranama, po kratkom postupku.

– REM svakako, bez obzira na te perverzne i bizarne želje, neće biti preki sud, i držaće se i procedura i zakona, kaže Zekić.

Na pitanje o nasilju uživo emitovanom, kaže: Ako je bilo, reagovaćemo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend