02. mar 2021.

Voditelji i gosti na nacionalnim televizijama ne prestaju sa ponižavanjem žena, REM reaguje samo kad od toga ima korist

Voditelji i komentatori, među kojima i političari, astrolozi ili numerolozi, na nacionalnim televizijama znaju da izvređaju ceo ženski rod, sprdaju se čak i sa silovanjem. U rijaliti programima idu i dalje – sa verbalnog nasilja prelaze na šutiranje, šamaranje, pljuvanje, silovanje... I sve to pred očima dece. REM ili ćuti ili reaguje mlako, sve dok se seksizam ne pojavi na nekoj od televizija koje kritikuju vlast

Jutanji program TV Hepi uz pomoć astrologa razmatra da li je Miroslav Aleksić silovao (foto: Jutjub snimak ekrana)

Tamara, Darija, Marinika, Žaklina, Vanja, Marija, Zorana, samo su neke od javnih ličnosti koje trpe ili su trpele uvrede ili verbalno nasilje pred milionima gledalaca. Voditelji i komentatori, uglavnom muškarci, ali su u toj ulozi ponekad i žene, neretko na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, vređaju ceo ženski rod. Često oni koji časte žene ponižavajućim komentarima sede u foteljama javnih funkcionera.

I dok u informativnom programu dominira verbalno nasilje, u rijaliti programima nasilnici idu i dalje – u fizičke obračune, šutiranje, šamaranje, udaranje, pljuvanje, silovanje… I sve to pred očima maloletnika, pošto se rijaliti programi emituju tokom celog dana.

Na ovakve drastične ispade, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ponekad reaguje, ponekad ne. Ili se trudi da deluje kao da zapravo nešto radi. Na primer, Savet REM-a najpre pokrene postupak protiv nekog emitera, a onda na narednoj sednici od toga odustane.

Skrozza: REM reaguje kad od toga ima korist

Ni Tamari Skrozzi, novinarki FoNeta i Vremena, nije jasna logika i ponašanje REM-a.

„Nikad nisam mogla, pa ne mogu ni sada da odredim šta će uraditi, kako će reagovati, ali uvek mogu da se zakunem da se neće pridržavati preporuka koje su sami usvojili, izuzev ako im to u datom trenutku ne donosi političku korist ili onima od kojih primaju naredbe i uputstva. Oni u nekim slučajevima reaguju, izreknu opomenu, ali ti slučajevi su benigni naspram onih na koje REM ne reaguje“, ocenjuje Skrozza.

Voditeljka TV Hepi Jovana Jeremić Milošević pitala je astrologa da li se na osnovu horoskopa može utvrditi da je Aleksić silovao sve devojke koje su ga prijavile

Da mere koje REM izriče ne potresaju mnogo emitere i njihove vlasnike, pokazuje i odnos pojedinih televizija prema kaznama. One ne samo da ih ne poštuju već ih i izvrgavaju ruglu.

Nasilje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom ne prestaje, tako se i najbolje vidi koliko su efikasne mere REM-a.

Ništa se ne menja i pored toga što je REM učestovao u kreiranju Preporuka o medijskom izveštavanju o rodnom nasilju u informativnim programima (videti okvir) u okviru Mediteranske mreže regulatornih tela.

Analiza efekata rada REM-a od 2017. do 2020. godine Slavko Ćuruvija fondacije pokazala je da od juna prošle godine REM donosi nešto strože mere zbog nepoštovanja odredaba zakona i pravilnika o zaštiti prava maloletnika i zaštiti ljudskih prava. Ipak, ukazuje SĆF, u više slučajeva REM je pokrenuo postupak protiv televizija, ali kada je trebalo da donese odluku o kazni, za to nije glasalo dovoljno članova Saveta REM-a.

Analizu rada REM-a Slavko Ćuruvija fondacije možete preuzeti OVDE

Prema dostupnim podacima, u 2020. godini REM je izrekao 11 mera televizijama. Samo jedna se odnosila vređanje žena, kada je na vulgaran i uvredljiv način u informativnom programu „Bolja zemlja“ na Televiziji Hepi voditelj uporedio metod oplodnje krava sa metodima lečenja steriliteta kod žena, zbog čega je taj medij kažnjen privremenom zabranom emitovanja emisije.

REM nije reagovao kada je dva meseca kasnije na Pinku, u emisiji „Hit tvit”, pevač Aca Lukas najbrutalnije izvređao novinarku N1 Žaklinu Tatalović. Tako je odlukom da ne kazni Televiziju Pink, REM poručio milionima gledalaca da je vređanje žene na televiziji sa nacionalnom frekvencijom u redu.

Voditeljka TV Hepi pitala astrologa da li je Aleksić silovao devojke

Savet REM-a je na svojoj poslednjoj sednici odlučio da pokrene postupak za izricanje mere Televiziji Hepi, jer su gosti Jutarnjeg programa – astrolozi, numerolozi i grafolozi – na neprikladan način govorili o aferi silovanja, tumačeći horoskope nastavnika glume Miroslava Aleksića i glumice Milene Radulović. Mlada glumica je Aleksića optužila da ju je silovao, a uskoro je takvu optužbu ponovilo još desetak devojaka.

Grafolog je za Miroslava Aleksića tvrdio da je „nenasilan čovek“ kome je „dosadilo da od glumački osrednje dece pravi glumačke virtuoze“, te da će se za ceo slučaj utvrditi da je reč o „smicalici roditelja i dece“.

Gosti u studiju su otišli korak dalje i optužili Milenu Radulović da ga je izazvala jer ga je „na nesvesnom nivou privukla“, i umanjivali značaj nasilja pitanjima: „Da li se sedam puta može ponoviti isti čin silovanja?“

Posebno mučno bilo je pitanje voditeljke Jovane Jeremić Milošević da li se na osnovu horoskopa može utvrditi da je Aleksić silovao sve devojke koje su ga prijavile.

MEDIJI UBIJAJU POTREBU ZA SOLDARNOŠĆU I BRIGOM ZA DRUGOG

Većina medija ne poštuje dostojanstvo običnog čoveka, i to se vidi ne samo prilikom izveštavanja o nasilju nad ženama već i o mnogim drugim temama, kaže Sanja Pavlović.

Ona dodaje da mediji time utiču na stvaranje društvene atmosfere u kojoj obični građani o kojima se izveštava ostaju ogoljeni, bez osnovnih ljudskih prava na dostojanstvo, privatnost, mir i blagostanje, dok se u svima ostalima ubija potreba za solidarnošću, empatijom, brigom za drugog.

Prema mišljenju Tamare Skrozze, mediji su uvek bili i biće slika društva u kojem rade. Kako je naše društvo, kako kaže, krajnje nasilno, ni mediji ne mogu da budu drugačiji.

„Ono što se može preduzeti jeste nulta tolerancija na izveštavanje i na promociju nasilja, što mislim da može da se sprovede – dovoljno je samo sprovoditi zakone i regulative koje postoje i probuditi nadležna tela, pre svega REM i ministarstvo, pa uvesti medije u red. Ono što je još bitno jesu obrazovanje i vaspitanje, jer moramo svoju decu da naučimo da ne budu nasilna“, smatra Skrozza.

Verbalno silovanje posle fizičkog

Zbog ovakvih izjava kojima se silovanje relativizuje, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je ponižavanje i ismevanje žena koje su prijavile nasilje nedopustivo i zatražila od REM-a da reaguje.

Kako se to nije desilo, nekoliko dana kasnije prijavu REM-u uputio je Autonomni ženski centar (AŽC).

Sanja Pavlović iz te organizacije kaže da su povodom ovog slučaja reagovale pre svega zato što su im se obraćale žene koje su se osetile povređeno i nemoćno i molile ih za reakciju.

Nikad nisam mogla da odredim kako će REM reagovati, ali uvek mogu da se zakunem da se neće pridržavati preporuka koje su sami usvojili, izuzev ako im to ne donosi političku korist ili onima od kojih primaju naredbe i uputstva (Tamara Skrozza)

„To nije prvi put da su nam građanke pisale i drago mi je da jesu, jer mi se čini da smo neke korake napred napravili kao društvo. Mnogi počinju da uviđaju štetu od ovakvog medijskog izveštavanja, pre svega po same žrtve o kojima se izveštava, ali i po sve druge žene i društvo u celini“, objašnjava za Cenzolovku Sanja Pavlović.

Optužba za silovanje bila je inspiracija i drugima da na nacionalnoj frekvenciji, ovoga puta TV Pink, izvređaju žene.

„Vidoviti“ advokat Svetozar Vujačić, inače savetnik ministra policije Aleksandra Vulina, u Jutarnjem programu te televizije rekao je da ne isključuje mogućnost kako će Marinika Tepić da prijavi Andreja Vučića da ju je silovao (kako bi mu se osvetila).

Stranka slobode i pravde je od REM-a tražila momentalno sankcionisanje Televizije Pink zbog, kako su naveli, manipulisanja ljudskom patnjom, izrugivanja žrtvama seksualnog nasilja i širenja mržnje prema ženama. Reakcije, kao ni mnogo puta do tada, nije bilo.

PREPORUKE ZA IZVEŠTAVANJE O RODNOM NASILJU

REM je nedavno učestovao u kreiranju Preporuka o medijskom izveštavanju o rodnom nasilju u informativnim programima, zajedno sa regulatornim telima Španije, Andaluzije, Katalonije, Francuske, Hrvatske, Maroka, Grčke i Portugala, a u okviru Radne grupe za rodnu ravnopravnost u medijima Mediteranske mreže regulatornih tela.

Naše sagovornice ocenjuju da su skeptične po pitanju poštovanje novih preporuka. One nisu obavezne, a ne poštuju se ni već postojeći pravilnici REM-a.

Neke od preporuka su:

  • Informisati javnost i podići svest da je borba protiv rodnog nasilja pitanje od opšteg interesa i jedno od osnovnih ljudskih prava.
  • Rodno nasilje nije isključivo problem žena, već je, na globalnom nivou, problem čitavog društva.
  • Poštovati dostojanstvo žrtava i njihove dece, kao i njihovo pravo na privatnost.
  • Izabrati i jasno označiti izvore informacija i intervjuisati stručnjake.
  • Postaviti informacije u jasno određen kontekst.
  • Izbegavati nagoveštaje uzročno-posledičnih veza između činjenica, kao i poreklo, društveno-kulturne i/ili lične okolnosti osoba upletenih u slučaj.
  • Pomoći da se rasvetle posledice nasilja.
  • Pružiti sve detalje o kontaktima za pružanje podrške žrtvama i prevenciju nasilja.

Ali kada je Nova S u pitanju…

Sudeći po prljavoj kampanji koju vlast plete oko televizija N1 i Nova S, u kojoj učestvuju i pojedini predstavnici REM-a – posebno predsednica Saveta Olivera Zekić – regulatorno telo je jedva dočekalo grešku jedne od ove dve kablovske televizije.

Savet REM-a je prošle nedelje razmatrao izveštaj Službe za nadzor i analizu zbog govora mržnje i povrede dostojanstva ličnosti ministarki Darije Kisić Tepavčević i Zorane Mihajlović u emisiji „Mentalno razgibavanje“ emitovanoj 2. novembra 2020. godine.

U izveštaju se navodi da postoje naznake da su voditelji Darko Mitrović i Marko Stepanović prekršili odredbe Zakona o elektronskim medijima kojima se zabranjuje govor mržnje, ali REM nije mogao da reaguje jer je sedište TV Nova S u inostranstvu.

REM je obavestio luksemburško nezavisno audiovizuelno telo (ALIA) o tome da je u pomenutoj emisiji došlo do kršenja Zakona o elektronskim medijima.

Mediji suštinski ne poštuju žene i ne smatraju važnim da omoguće sistemske promene (Sanja Pavlović, Autonomni ženski centar)

„Evidentna mizoginija u emisiji ’Mentalno razgibavanje’ Nove S, u kojoj se ministarke vređaju, ujedinila je Savet REM-a u osudi takvog programskog sadržaja“, kaže za Cenzolovku Judita Popović, jedna od članica Saveta, ali ističe da je REM samo dva meseca ranije bio mišljenja da vređanje novinarke Žakline Tatalović ne predstavlja povredu zakona od strane TV Pink, s obzirom na to da se radi o javnoj ličnosti.

„Selektivan pristup i visoka tolerancija prema medijskim nasilnicima – takav je trenutni odnos REM-a prema slučajevima nasilja prema ženama“, izričita je Judita Popović.

Još jedna kontroverzna odluka Saveta REM-a doneta je takođe na poslednjoj sednici, kada se većina članova saglasila da ne sankcioniše Televiziju Pink zbog toga što je Kristijan Golubović u rijaliti programu „Zadruga“ prošlog septembra pretio ubistvom Staniji Dobrojević, zbog čega je REM podneo i prijavu Osnovnom tužilaštvu u Rumi, a koja je kasnije odbačena.

Banalizacija i relativizacija nasilja pred milionima gledalaca

Seksističke uvrede upućene ženama gotovo su svakodnevna slika u informativnim programima, neretko i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, a primitivci iz čijih usta izlaze najogavnije reči, gotovo uvek prolaze nekažnjeno.

Kako onda u društvu u kojem i najviši državni zvaničnici omalovažavaju žene, psihičku ih zlostavljaju, dok muškarci u zabavnom programu biju i siluju žene, postići nultu toleranciju na nasilje i uticati na promenu svesti građana prema njemu?

U 2020. godini REM je izrekao 11 mera televizijama. Samo jedna se odnosila na vređanje žena

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra kaže da u medijima nije retkost da se o nasilju prema ženama govori na krajnje neadekvatan, nesenzibilisan i nenaučan način, suprotan zakonima ove države. „Ovakve poruke su opasne po sve građane jer ih udaljavaju od suštine fenomena nasilja, dodatno ga banalizujući i relativizujući“, naglašava Pavlović.

U interesu vlast da podstiče nasilje u medijima

„Čini mi se da najveću korist uvek imaju oni sa najviše moći, oni kojima odgovora da se nasilje, pa i nasilje prema ženama, ne prevenira i ne sankcioniše“, kaže Sanja Pavlović i dodaje:

„Prevencija nasilja morala bi da podrazumeva velike promene, pre svega u medijima i obrazovnom sistemu, a čini se da politička volja za tako nešto ne postoji. I pored brojnih priča o ravnopravnosti, i pored značajnog broja žena na pozicijama moći, sistemski se ne radi na poboljšanju položaja žena u društvu. Ne smatram da je to urota protiv žena, stvar je daleko kompleksnija i suptilnija i zato je i teže da se promeni. Reč je o tome da institucije vlasti, ali i medijske institucije, suštinski ne poštuju žene i ne smatraju važnim da omoguće sistemske promene.“

Tamara Skrozza smatra da interes za podsticanje nasilja u medijima ima vlast, jer želi da se ljudi ponašaju tako i u realnom životu.

„Imam utisak da se nasilje iz rijalitija preselilo u realan život, ili je realan život uticao na to što se dešava u rijaliti programu. U ovom trenutku mislim da se borimo na dva fronta – protiv nasilja u medijima, ali i protiv verbalnog, fizičkog i svakog drugog nasilja u realnom životu“, ocenjuje Skrozza.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend