20. nov 2020.

REM odlučio: Vređanje novinarke na nacionalnoj frekvenciji je OK

TV Pink neće snositi posledice zbog toga što je pevač Aca Lukas najbrutalnije izvređao novinarku N1 Žaklinu Tatalović u emisiji „Hit tvit“, odlučio je danas Savet Regulatornog tela za elektronske medije. Većina se saglasila sa izveštajem Službe za nadzor i analizu REM-a, koja je zaključila da izrečenim uvredama na račun novinarke nije povređen zakon.

REM nije uradio ništa da kazni vređanje novinarke N1 na Pinku (foto: snimak ekrana, Nova.rs)

Članovi Saveta REM-a imali su više mogućnosti – da Pink opomenu ili upozore, ali i da privremeno zabrane emitovanje, s obzirom na to da je u septembru emiteru izrečena mera upozorenja zbog otkrivanja identiteta maloletnika u emisiji „Hit tvit“.

Od osam članova Saveta REM-a, petoro je glasalo za usvajanje izveštaja Službe za nadzor, jedna članica je glasala protiv, dok su Slobodan Cvejić i Judita Popović odbili da učestvuju u radu sednice jer smatraju da je bila neregularna.

Kako je za Cenzolovku rekao Slobodan Cvejić, proces donošenja odluka nije bio transparentan i nije se glasalo o izmenama i dopunama dnevnog reda, što je inače standardna procedura.

Slobodan Cvejić i Judita Popović odbili da učestvuju u radu sednice jer smatraju da je bila neregularna

„Nismo imali uvid u to kako se glasa, samo su nas pozivali telefonom da im saopštimo naše odluke. Nije bilo diskusije i mi smatramo da su odluke donete na današnjoj sednici nezakonite“, rekao je Cvejić i dodao da se prvi put odlučivalo na takav način, bez mejl prepiske.

Članica Saveta Višnja Aranđelović predložila je dopunu dnevnog reda – pokretanje postupka protiv Pinka zato što Željko Mitrović koristi frekvenciju za obračun sa Marinikom Tepić i za promociju svojih političkih stavova, ali to nije stavljeno na glasanje, kao ni Cvejićev predlog o izmeni dnevnog reda.

Na današnjoj sednici usvojena je i lista kandidata za Upravni odbor RTS-a i RTV-a, a data je i saglasnost za osnivanje internet radija Laguna, koji osniva izdavačka kuća Laguna.

Odbijen zahtev da sednica bude redovna

Pojedini članovi Sveta REM-a su, da podsetimo, nakon što su dobili izveštaja stručne službe, pozvali kolege i koleginice da kazne TV Pink jer su povređena ljudska prava Žakline Tatalović definisana Ustavom i zakonima.

Oni su tražili od predsedavajućeg Saveta REM-a da današnja sednica bude redovna, tačnije – da se održi uživo, a ne telefonskim putem kako je planirano.

Kao razlog za to naveli su da pojedine tačke dnevnog reda traže ozbiljnu diskusiju članova Saveta, a bile bi zanimljive i za novinare koji bi izveštavali sa sednice. Taj predlog nije prihvaćen.

REM NE KAŽNJAVA PINK

Da REM gleda Televiziji Pink kroz prste već duže vreme, pokazuju i prekršaji tog emitera, koji nisu sankcionisani. Savet Regulatora u maju nije kaznio Pink zbog toga što je vlasnik te televizije Željko Mitrović u programu zagovarao primenu ozonske terapije u lečenju kovida 19.

Nekoliko meseci kasnije Pink je aboliran i nakon što je tokom predizborne kampanje prekršio Zakon o oglašavanju, a o izricanju mera zbog pretnji smrću izrečenih u rijaliti programu „Zadruga“ još se nije raspravljalo na sednici Saveta REM-a, iako je pokrenut postupak na sednici Saveta održanoj 21. septembra.

Nakon toga su održane dve sednice Saveta, ali na dnevnom redu se nije našla ova tačka.

1 komentar za: “REM odlučio: Vređanje novinarke na nacionalnoj frekvenciji je OK

  1. Radoš

    Čudi li vas ova odluka?

    20. нов 2020. at 17:47

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend