04. jun 2022.

Moskva poziva na sastanak urednike američkih medija i upozorava na „nove mere“

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na sastanak čelnike američkih medija kako bi ih upoznala sa "strožim merama" u odgovoru na američke restrikcije prema ruskim medijma, prenosi Glas Amerike.

„Ako rad ruskih medija, novinara nije normalizovan u SAD, uvešćemo stroge mere. Pozvali smo sve šefove moskovskih predstavništava američkih medija u Kremlj da im predočimo posledice neprijateljske politike njihove vlade“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi Glas Amerike.

Rusija optužuje zapadne zemlje da uvode restrikcije ruskim medijima u inostranstvu, uključujući i zabrane emitovanja nekih prodržavnih kanala. Poslanici Dume su usvojili zakon prema kome je dozvoljeno zatvoriti strani medij u Rusiji, ako je zapadna zemlja „neprijateljski nastrojena“ prema ruskim medijima.

Od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, Rusija je uvela 15-godišnje kazne za novinare koji šire „lažne vesti o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini“.

Zbog tog zakona, neki zapadni mediji su već povukli novinare iz Rusije. Drugi, poput Rojtersa, ostali su u zemlji i nastavili da izveštavaju.

Rusija rat u Ukrajini zove „specijalnom vojnom operacijom“ čiji je cilj da razoruža i „denacifikuje“ Ukrajinu. Kijev i saveznici tvrde da je to izgovor za rat u kojem su stradale hiljade, uništeni su gradovi, a više od šest miliona ljudi je moralo da izbegne.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend