12. avg 2021.

Poljska i mediji: Parlament usvojio kontroverzni Zakon o medijima

Poljski parlament je usvojio novi predlog zakona o medijima za koji protivnici kažu da je pokušaj da se ućutka TV kanal koji kritikuje vladu.

Iz vlade poručuju da je zakon potreban kako bi se zaustavile neprijateljske strane sile u nameri da preuzmu kontrolu nad domaćim emiterima.

Ali kritičari kažu da je to pokušaj da se američka kompanija Diskaveri (Discovery) natera da proda najveću TV mrežu u zemlji – TVN.

Zakon preti da pokvari odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), poljskim ključnim saveznikom, i produbi zabrinutost Evropske unije (EU) oko slobode medija u Poljskoj.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice širom Poljske u utorak kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom ovog predloga.

Veliki broj ljudi se okupio ispred parlamenta u Varšavi, dok su skupovi održani i u Krakovu, Vroclavu, Poznanju, Lublinu i Šćećinu.

Vlada tvrdi da bi trebalo pooštriti postojeća pravila kojima se kompanijama izvan Evropskog ekonomskog prostora zabranjuje direktno posedovanje emitera kako bi se sprečilo da kineske i ruske firme kontrolišu poljske medije.

Međutim, ovakve planove kritikovala je i SAD – važan vojni saveznik.

Američka kompanija Diskaveri vlasnik je TVN preko podružnice sa sedištem u Holandiji.

Dugo očekivano glasanje u sredu trebalo je da se održi popodne ali je nakratko odloženo jer su opozicioni poslanici pokušali da prekinu sednicu.

Poljska koaliciona vlada našla se u nezavidnom položaju pošto je premijer smenio svog zamenika u utorak.

Bivši potpredsednik vlade Jaroslav Govin – koji se protivi promeni zakona – predvodi manju partnersku stranku u koaliciji Ujedinjena desnica koja je na vlasti od 2015. godine.

Iz vlade kažu da je Govin „izgubio poverenje“ vlastitim postupcima.

Neslaganja između njegove partije Sporazum i većeg koalicionog partnera – stranke Pravo i pravda poljskog premijera Mateuša Moravjeckog bila su sve veća da bi na kraju manjinski partneri glasali za napuštanje koalicije.

Gubitkom trinaestoro poslanika iz stranke Sporazum, koalicija više nema većinu u donjem domu parlamenta.

Predlog zakona sada ide na usvajanje u Senat koji kontroliše opozicija gde bi mogao da bude odbačen ili podvrgnut izmenama, kaže Adam Eston, dopisnik BBC-ja iz Varšave.

Međutim, donji dom parlamenta može da poništi sve izmene i na kraju odobri predlog zakona.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend