08. mar 2023.

Poljska: režimski mediji oterali dečaka u smrt?

Sin poljske opozicione poslanice je pre tri godine pretrpeo seksualno zlostavljanje. Režimski mediji su slučaj upotrebili nedavno, odajući identitet žrtve. Dečak je počinio samoubistvo, a zemljom se prolama ogorčenje.  

Ove srede (8. mart) bi Mikolaj Filiks napunio 16 godina. Početkom marta je njegova majka, poljska liberalna poslanica Magdalena Filiks, putem Fejsbuka obavestila da njen sin od 17. februara nije među živima.

Ta kratka vest odjeknula je poput groma. Jer, poznavaoci političke scene odmah su se zapitali da li poljski mediji pod kontrolom konzervativnih vlasti nose deo odgovornosti za smrt dečaka.

Prvi deo njegove drame odigrao se 2020. godine. U septembru te godine je u Ščećinu uhapšen jedan službenik vojvodstva (pokrajine ili provincije) Zapadne Pomeranije, jer je seksualno napastvovao tada 13-godišnjeg Mikolaja Filiksa, a jednoj 16-godišnjakinji davao drogu.

Počinilac je godinu dana kasnije osuđen na skoro pet godina robije. Proces je vođen iza zatvorenih vrata, zbog zaštite maloletnih žrtava. Zbilja, u medije tada nisu curili detalji slučaja.

I javnost bi verovatno sve zaboravila da nije politički pikantnih detalja. Ne samo da je žrtva bio sin poslanice Magdalene Filiks iz opozicione Građanske platforme, već i počinilac i načelnik vojvodstva dolaze iz iste partije.

Slučaj upotrebljen za kampanju

Magdalena Filiks (45) je glasna protivnica desničarske koalicije koja vlada Poljskom pod vođstvom Jaroslava Kačinjskog, lidera stranke Pravo i pravda. Filiks se godinama angažuje na protestima za slobodu pravosuđa ili protiv pooštravanja prava na abortus. Poslanica je od 2019. godine.

Tragična smrt njenog sina došla je tokom zahuktavanja političkih okršaja pred parlamentarne izbore ove jeseni. Tako je u decembru prošle godine Radio Ščećin, javni pokrajinski radio blizak režimu, ponovo počeo da izveštava o slučaju seksualnog nasilja u vojvodstvu.

Glavni urednik radija Tomaš Duklanovski predstavio je slučaj kao da je u pitanju sveža vest, tvrdeći da su političari Građanske platforme koji vode vojvodstvo pokušali da sve zataškaju. On je insistirao i na tome da je počinilac aktivista jedne LGBT-organizacije.

U kampanju su se uključili drugi režimski mediji, poput televizije TVP Info i nedeljnika Gazeta Poljska. Desničarski političari i publicisti su dobacivali na društvenim mrežama, a na meti se najviše našla porodica Filiks.

U medijima su se pojavile informacije koje su omogućile da se identifikuju maloletne žrtve. Duklanovski je napisao da je reč o „deci jedne poznate poslanice“. Internetom su kružile slike Magdalene Filiks. A potom je njen sin oduzeo sebi život.

„Reči mogu da ubiju“

Takvo izveštavanje medija podiglo je na noge i poljski Savet za štampu. Kritikovao je i šef državne komisije za ispitivanje zloupotreba dece Blažej Kmičik. Ako izveštaji u medijima omogućavaju da se „za petnaest sekundi sazna identitet zlostavljane dece“, onda je takav novinarski rad „pogrešan, nemoralan i nedostojan“, rekao je Kmičik.

„Hteli su da ocrne mene i nanesu patnje majci. Umesto toga su izazvali smrt jednog deteta“, rekao je Olgird Geblovic, prvi čovek Zapadne Pomeranije i partijski drug Magdalene Filiks.

Prvi čovek Građanske platforme Donald Tusk napisao je na Tviteru: „Pozvaćemo na odgovornost Pravo i pravdu za svaku svinjariju, svaku nepravdu i svaku tragediju. To obećavam.“ Na dan sahrane, u utorak (7. mart), Tusk je dodao da su mediji oterali Mikolaja Filiksa u smrt.

„Reči mogu da ubiju“, naveo je Bartoš Vjelinski, novinar liberalnog lista Gazeta viborča. Kolegama koji su na ovaj način izveštavali o slučaju zlostavljanja poručio je da „nisu novinari, nego predstavnici propagandnog aparata“.

Uprkos talasu ogorčenja, Radio Ščećin još nije povukao konkretne korake. Predsednik upravnog odbora najavio je saradnju u ispitivanju slučaja. Urednik Duklanovski se nikome ne javlja na telefon.

Državno tužilaštvo povelo je istragu zbog sumnji na podsticanje na samoubistvo. Ali, nije rečeno da li ima konkretnih osumnjičenih ili je to samo rutinska provera nakon suicida.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend