23. mar 2022.

Porodica ubijenog novinara tuži talibanske vođe pred sudom u Hagu

Porodica indijskog fotografa nagrađenog Pulicerovom nagradom koji je ubijen u Avganistanu prošle godine, podnijela je 22. marta tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu da istraži njegovo ubistvo i privede sudu vođe talibana zbog “počinjenog ratnog zločina”.

Danish Siddiqui je radio za Reuters i bio je uz avganistanske specijalne snage u julu prošle godine kada je poginuo dok se jedinica komandosa borila za kontrolu nad prelazom Spin Boldak, na granici između južnog Avganistana i Pakistana.

U tužbi porodice se citira nekoliko medijskih izvještaja, uključujući i Reutersov, u kojem se navodi da su Siddiquija uhvatili talibani i kasnije ga pogubili. U tužbi se takođe navodi da je njegovo tijelo bilo unakaženo dok je bio u zarobljeništvu.

Portparol talibana prošle godine je negirao da je njihova grupa zarobila i ubila Siddiquija, kao i da su unakazili njegovo tijelo.

Advokat Avi Sing, koji zastupa porodicu ubijenog novinara, rekao je da tužba ima za cilj da tereti najmanje šest visokorangiranih talibanskih vođa i visokih komandanata, za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. On je rekao da je tužba poslata tužiocu Međunarodnog kriminalnog suda Karimu Kanu i njegovoj jedinici za žrtve i svjedoke u ime Siddiquijevih roditelja.

“Talibani su ciljali i ubili Danisha zato što je bio novinar i Indijac. To je međunarodni zločin. U nedostatku vladavine prava u Avganistanu, Međunarodni kriminalni sud ima nadležnost da istražuje i sudi počiniocima Danishovog ubistva”, rekao je Sing.

On je dodao da će porodica tražiti i podršku indijske vlade za nezavisnu i nepristrasnu istragu ubistvaSiddiquija.

Indija nije potpisnica Rimskog statuta, ugovora kojim je osnovan Međunarodni krivični sud u Hagu.

“Važno je tražiti pravdu”, rekao je Omar Siddiqui, brat ubijenog novinara.

Siddiqui (38) i njegove kolege nagrađeni su Pulicerovom nagradom 2018. za, kako je žiri tada opisao, “šokantne fotografije koje su izložile svijetu nasilje sa kojim su se izbjeglice Rohinja suočile u bjekstvu iz Mjanmara”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend