23. feb 2023.

Predsjednik RFE/RL nakon objave da je na listi sankcija Irana: ‘Ništa neće zaustaviti naš rad’

Predsjednik i izvršni direktor Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) Džejmi Flaj(Jamie Fly) jedan je od više od dvadesetak ljudi i entiteta koji su dodani na iransku listu sankcija kao odgovor na nove mjere koje su Evropska unija(EU) i Ujedinjeno Kraljevstvo poduzele protiv Teherana.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je u saopštenju objavljenom 21. februara navelo da sankcije zabranjuju onima sa liste ulazak u Iran i da će njihova imovina u Iranu biti predmet zapljene.

Dan ranije, EU i Velika Britanija uvele su nove sankcije, posljednju od nekoliko donesenih mjera, iranskim zvaničnicima i entitetima zbog njihove uloge u nasilnom i često smrtonosnom gušenju javnih protesta u Islamskoj republici.

Taj napad je uključivao gušenje rada nezavisnih novinara i izvora informacija koji su pokušali da izvještavaju o događajima u Iranu.

„Značka je časti biti sankcionisan od strane iranskog režima“, rekao je Fly nakon objave njegovog uključivanja.

„Ponosan sam na novinare Radija Farda koji razotkrivaju vladine laži i okrutnost i dopiru do sve veće publike koja želi istinu. Ništa neće zaustaviti naš rad.“

Na novoj listi sankcija Teherana nalaze se i francuska ministrica ravnopravnosti Isabelle Rome i francuski ministar za industrijska pitanja Roland Lescure, kao i tri njemačka člana parlamenta te francuski i belgijski predstavnici u Evropskom parlamentu.

Na listu je stavljeno i osam britanskih državljana, od kojih su većina zvaničnici oružanih snaga te zemlje.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova optuženi su stavljeni na listu za „poticanje i podsticanje terorističkih akcija“.

Teheran je pokušao okriviti zapadne vlade za proteste širom zemlje koji su izbili nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je privela iranska moralna policija zbog navodnog nepropisnog nošenja marame ili hidžaba.

Demonstracije su uslijedile nakon ljeta nemira zbog loših životnih uslova i ekonomskih problema izazvanih američkim sankcijama Iranu zbog njegovog nuklearnog programa.

Nisu prikazani nikakvi dokazi koji podržavaju tvrdnju o umiješanosti Zapada u iranske proteste, ali su zvaničnici djelimično iskoristili izgovor da pokrenu obračun protiv neslaganja, medija i civilnog društva za koji grupe za ljudska prava kažu da je rezultiralo sa više od 500 smrtnih slučajeva i hiljade hapšenja.

Nove sankcije EU, koje su objavljene 20. februara, ciljaju na 32 osobe i dva entiteta i uključuju iranskog ministra kulture i islamske orijentacije, ministra obrazovanja i druge političare i zvaničnike koji podržavaju obračun.

Ukupno se sankcije EU sada odnose na 196 pojedinaca i 33 entiteta u Iranu.

Teheran je u decembru na listu dodao Radio Farda RFE/RL i francuski satirični magazin Charlie Hebdo.

U to vrijeme, Fly je ovu oznaku nazvao „apsurdnom manipulacijom istinom, direktno iz svake autoritarne knjige“.

„Realnost je da iranski režim svakog dana ubija muškarce, žene i djecu koji protestvuju za bolju budućnost, okrivljuje žrtve i zlostavlja njihove porodice. Kroz sve to, izvori i publika imaju povjerenje da Radio Farda izvještava o onome što se zaista dešava“, dodao je.

Iransko ministarstvo obavještajnih službi ranije je imenovalo zaposlene u stranim perzijskim medijima kao „državne neprijatelje“, rekavši da će oni koji „služe strancima“ i „izdaju zemlju“ biti kažnjeni.

Zapadne kritike Irana porasle su posljednjih mjeseci nakon što je ta zemlja priznala da je pogubila demonstrante nakon suđenja koje su organizacije za ljudska prava i Washington nazvali „lažnim“.

Radio Farda pruža radio programe 24 sata dnevno za Iran na više platformi, uključujući satelitske i kratkotalasne prijenose koji u potpunosti pokrivaju Iran.

Fardina web stranica jedna je od najpopularnijih sa vijestima i informacijama na perzijskom jeziku u zemlji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend