18. okt 2022.

Reporteri bez granica: Iran posle Kine i Mjanmara drži najviše novinara u zatvorima

Iranska vlada koristi hapšenja učesnika protesta da alarmantno brzim tempom utiša glasove novinara i nezavisnih medija, kažu Reporteri bez granica. Najviše novinara u zatvorima drži i dalje Srbiji prijateljska Kina (102)

Snimak ekrana, Vion TV, Jutjub

Posle mesec dana velikih protesta i nemira, Iran je zauzeo treće mesto po broju zatvorenih novinara na svetu – 41. Na prvom mestu je i dalje prijateljska Kina, koja u zatvoru drži 102 novinara, kao i Mjanmar sa 67.

Broj zatvorenih novinara u Iranu je bez presedana u poslednje dve decenije, navodi se u saopštenju Reportera bez granica.

„Nedavni nemiri u Iranu pokazali su da su novinari među najčešće targetiranim grupama u zemlji. Iranska vlada je iskoristila hapšenja zbog protesta koji su u toku da alarmantno brzim tempom utiša glasove novinara i nezavisnih medija. Ovo kršenje prava na informisanje dostiglo je neviđeno nizak nivo. Pozivamo iranske vlasti da odmah promene ovaj trend tako što će osloboditi sve pritvorene novinare u zemlji i prestati da se mešaju u rad nezavisnih medija koji pružaju ključnu javnu uslugu”, navodi desk za Bliski istok Reportera bez granica.

Nilufar Hamedi je bila jedna od prvih novinarki koje su otkrile priču o Mahsa Amini, mladoj ženi koja je umrla nakon što ju je iranska policija uhapsila zbog „neprikladne odeće”, i zbog toga je među prvima zatvorena.

Novinari među najčešće targetiranim grupama u zemlji. Iranska vlada je iskoristila hapšenja zbog protesta koji su u toku da alarmantno brzim tempom utiša glasove novinara i nezavisnih medija.

Nakon što je Mahsa Amini umrla 16. septembra, iranske vlasti su zatvorile 31 novinara, od koji je 27 još uvek iza rešetaka, uključujući i 10 novinarki. Kako je 14 novinara već bilo zatvoreno pre novog talasa protesta, ukupan broj zatvorenih novinara u Iranu je sada 41. Novinari su hapšeni u 14 različitih gradova, od onih malih do Teherana, glavnog grada zemlje.

Podaci RBG pokazuju da broj novinara koji je trenutno pritvoren u Iranu decenijama nije bio veći, iako su prethodni talasi protesta bili snažno potisnuti. Tokom nemira izazvanih značajnim povećanjem cena goriva 2019. godine zatvorena su 33 novinara, a 30 tokom nekoliko građanskih protesta 2018.

„Usuđujem se da kažem da u poslednjih pet godina i nakon nekoliko protesta nikada nije bilo ovakvog pritiska bezbednosnih institucija kao što je to u ovom periodu, tokom opštenarodnih protesta posle ubistva Mahse Amini. U svim periodima bilo je mnogo pritisaka na medije i novinare,  imali smo i pretnje i pozive, ali ne toliko kao danas”, rekao je iranski novinar koji je želeo da ostane anoniman.

Iranske vlasti nastavljaju da sve više ograničavaju medijski i novinarski rada, i ne samo da su novinari mučeni zbog izveštavanja o demonstracijama već su iranske bezbednosne snage uhapsile najmanje njih 13 tokom pretresa njihovih domova, pokazuju nalazi RBG.

„Sinoć, dok sam spavao, zazvonio mi je telefon i supruga mog sina mi je plačući rekla da razbijaju ulazna vrata njihove kuće. Otišli smo u kuću Navida Jamashidija, našeg sina, da vidimo šta se dešava. Deset ljudi je ušlo u kuću, Navidu su vezali ruke iza leđa i pretraživali su kuću. Ne znam šta su tražili”, objasnio je Iraj Jamashidi, osnivač Asianewsa, u snimku koji je objavio 25. septembra na svojoj veb-stranici. Njegov sin Navid Jamashidi je slobodni novinar koga su iranske vlasti pritvorile 24. septembra – iz nepoznatih razloga.

Od početka protesta, pristup informacijama i rad novinara bili su pod nadzorom iranske vlade. Pristup internetu se prekida skoro svakog dana, a vlasti onemogućavaju pristup VPN-ovima.

Nezavisni mediji u Iranu, sa druge strane, pod strogim su nadzorom iranskih vlasti, što je mnoge navelo na autocenzuru kako bi zaštitili svoje medijske organizacije i novinare od napada bezbednosnih snaga, navode RBG.

Iran je već dugo među najgore rangiranim zemljama po slobodi medija, nalazi se na 178. mestu od 180 zemalja u Svetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica za 2022. godinu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend