12. sep 2022.

RSF: Ukinuti ruske propagandne TV kanale na francuskim satelitima

Francusko udruženje Reporteri bez (RSF), na osnovu izveštaja koji je pripremio Komitet Denis Didro, poslao je zvaničan zahtev francuskoj službi za komunikacije Arkom, u kome traži od njega da prekine emitovanje tri glavna ruska televizijska kanala (Rossiia1, Pervii Kanal, NTV) Eutelsat S.A.. Ovi kanali se emituju putem satelita i Eutelsat flote do 15 miliona ruskih domaćinstava, okupiranih teritorija Ukrajine i baltičkih država.

Francuska je glavni akcionar Eutelsata. Ruska kompanija za satelitske komunikacije (RSCC) poseduje 3,4% akcija Eutelsat S.A.

Prema članu 43-4 francuskog zakona od 30. septembra 1986. o slobodi komunikacije, Francuska vlast ima jurisdikciju nad neevropskim kanalima koje emituje francuski satelit operater. RSF smatra da sadržaj koji emituju ova tri kanala podstiče mržnju i genocid i krši zahteve koje zakon postavlja elektronskim medijima i satelitskim operaterima u pogledu poštovanja za ljudsko dostojanstvo, očuvanje javnog reda, poštovanje ratnih zarobljenika i „poštenje, nezavisnost i pluralizam informacija i programa koji tome doprinose.”

Pismo advokata RSF-a uključuje dosije izveštaja koji je pripremio spisak Komiteta Denisa Didroa i izjave u glavnim emisijama ova tri kanala. Izveštaj takođe pruža obilje podatke koji će potvrditi da je televizijski sadržaj i dalje primarni izvor informacija za veliki deo ruskog stanovništva, uključujući Jutjub i društvene mreže.

Komitet Denis Didro je neformalna međunarodna mreža akademika i medijskih profesionalaca, stvorena je u martu 2022. kako bi se obnovio slobodan protok informacija između Evrope i Rusije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend