09. okt 2021.

Ruske vlasti označile novinare RSE i drugih medija kao ‘strane agente’

Rusko ministarstvo pravde 8. oktobra dodalo je više novinara, uključujući pet novinara Radija Slobodna Evropa (RSE) u registar "stranih medijskih agenata".

Rusko zakonodavstvo o „stranim agentima“ usvojeno je 2012. godine i više puta je menjano. Njim se zahteva da nevladine organizacije koje primaju stranu pomoć i za koje vlada smatra da se bavi političkim aktivnostima – budu registrovane i identifikuju kao „strani agenti“ podvrgavajući se poreskoj kontroli.

Kasnije izmene zakona bile su usmerene na medije koji se finansiraju iz inostranstva, uključujući servise RSE na ruskom jeziku. Nekoliko dopisnika RSE je takođe dodato na listu.

Predsednik RSE -a Džejmi Flaj (Jamie Fly) osudio je ovaj potez kao još jedan napad na slobodne medije u Rusiji i potvrdio posvećenost ovog medija ruskoj publici.

„Današnje ciljanje Kremlja na pet ruskih državljana koji rade za RSE samo je poslednji pokušaj da se ućutkaju nezavisni mediji u Rusiji. Nastavićemo da se borimo protiv ove apsurdne upotrebe zakona o ‘stranim agentima’ u cilju kontrole informacija kojima ruski građani mogu da pristupe“, rekao je Flaj.

„Naša posvećenost služenja publici u Rusiji ostaće nepokolebljiva,“ naveo je predsednik RSE.

Na spisak su dodani i novinar Daniil Sotnikov sa nezavisnog informativnog kanala TV Dožd, dopisnik BBC programa na ruskom Andrej Zaharov, Galina Arapova, direktorka Centra za zaštitu medijskih prava i ekološki aktivista Jevgenij Simonov.

U registar su dodati i istražni projekat Bellingket, MEMO, izdavač veb stranice Kavkaski čvor i američka firma Mason GES Anonimous Foundation, koja je vlasnik internet publikacije M.News.

Oko 85 ljudi i organizacija do sada je ubeleženo u registar „stranih agenata“, od toga 68 od početka godine.

Glavni urednici i izdavači više od 20 nezavisnih ruskih izdanja su u otvorenom pismu 1. septembra zatražili ukidanje liste medijskih „stranih agenata“, predlažući 12 izmena i dopuna postojećeg zakona o „stranim agentima“.

Otvoreno pismo je upućeno predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, njegovom pres -sekretaru Dmitriju Peskovu i ministru pravde Konstantinu Čujčenku. Kremlj je obećao da će razmotriti apel novinara da se izmeni zakon o „stranim agentima“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend