13. jul 2023.

Seksualno zlostavljanje i mediji: Hju Edvards je BBC voditelj optužen za plaćanje seksualno eksplicitnih fotografija, saopštila njegova supruga

Supruga BBC prezentera vesti Hjua Edvardsa rekla je da je on suočen sa optužbama za plaćanje seksualno eksplicitnih fotografija.

U saopštenju u njegovo ime, Edvardsova supruga Viki Flajnd je napisala da njen suprug „pati od problema vezanih za mentalno zdravlje“ i da je trenutno na lečenju u bolnici.

Britanska policija je ranije saopštila da je završila istragu u vezi sa ovim slučajem i da nema dokaza da je počinjeno krivično delo.

Čelnici BBC-ja su međutim rekli da nastavljaju kompanijsku istragu „vodeći računa o pravu na privatnost svih umešanih u slučaj.“

Hju Edvards, 61, je jedan od najpoznatijih BBC prezentera. Radi za BBC već 40 godina, a dve decenije vodi glavnu emisiju Vesti u 10.

Vodio je žive prenose mnogih istorijskih događaja, među kojima su smrt i sahrana kraljice Elizabete Druge, venčanja princa Vilijama i Kejt Midlton, kao i princa Harija i Megan Markl, inauguraciju američkog predsednika Baraka Obame i smrt Nelsona Mendele.

Velšanin poreklom, počasni je profesor novinarstva na Univerzitetu u Kardifu.

Edvards je jedan od najplaćenijih novinara u BBC-ju, zaradivši oko 450.000 evra u protekloj godini.

Živi u Londonu sa suprugom i petoro dece.

Edvards je otvoreno govorio o borbi protiv depresije tokom karijere.

Izjava Viki Flind u ime njenog supruga Hjua Edvardsa, za agenciju PA:

„U svetlu nedavnih izveštaja o ‘BBC voditelju’, dajem ovu izjavu u ime mog supruga Hjua Edvardsa, posle proteklih pet dana izuzetno teških za našu porodicu.

Dajem izjavu prvenstveno zbog brige za njegovo mentalno stanje i da bih zaštitila našu decu.

Hju pati od ozbiljnih problema vezanih za mentalno zdravlje. Dovoljno je dokaza da je poslednjih godina lečen od teškog oblika depresije.

Događaji poslednjih nekoliko dana su ozbiljno pogoršali njegovo stanje, doživeo je još jednu ozbiljnu epizodu i sada je na lečenju u bolnici gde će ostati u dogledno vreme.

Kada bude dovoljno dobro, namerava da odgovori na sve priče koje su objavljene.

Da bi sve bilo otvoreno, Hju je prvi put saznao za optužbe prošlog četvrtka.

U ovim okolnostima i zbog Hjuovog stanja, zamolila bih da se privatnost moje porodice i svih umešanih u ove uznemiravajuće događaje poštuje.

Znam da je Hjuu izuzetno žao što je toliko njegovih kolega pogođenih nedavnim medijskim spekulacijama. Nadamo se da će ih ovo saopštenje zaustaviti.“

Hronologija slučaja

Dan pošto je BBC potvrdio da je voditelj optužen za seksualno zlostavljanje suspendovan, stižu nove pritužbe protiv njega, ovog puta zbog uvredljivih i pretećih poruka.

Dvadesetogodišnji mladić pokazao je BBC-ju sadržaj samih poruka, izjavivši da se plaši voditelja optuženog da je platio drugom tinejdžeru desetine hiljada funti za eksplicitne fotografije.

Kako je ovaj ispričao za BBC Njuz, voditelj ga je anonimno kontaktirao na aplikaciji za upoznavanje, da bi komunikaciju nastavili na drugim platformama kada mu je voditelj i otkrio identitet.

Iako je bilo pritisaka da se upoznaju uživo, do susreta nije došlo.

Momak je na internetu aludirao na poznanstvo sa BBC voditeljom, nagovestivši da bi u jednom trenutku mogao i da otkrije njegov identitet.

Voditelj mu je, kako tvrdi, uputio niz pretećih poruka.

BBC Njuz je potvrdio da su poruke poslate sa broja telefona koji pripada voditelju.

Pokušao je i da ga kontaktira direktno, a potom i preko njegovog advokata, ali komentar povodom najnovijih optužbi još nije stigao.

Dan ranije, advokat mlade osobe čija je majka za londonski list San iznela navode da je njeno dete BBC voditelj seksualno zlostavljao, tvrdi u pismu upućenom britanskom javnom servisu da optužbe nisu istinite.

Advokat je objasnio da je mlada osoba prethodnog petka uputila poruku listu San u kome je navedeno da izjava majke o navodnom seksualnom zlostavljanju nije tačna, ali da je San ipak objavio tekst.

„Da bi se izbegla sumnja, ništa neprikladno ili nezakonito nije se desilo između našeg klijenta i osoblja BBC, a optužbe o kojima izveštava San su ‘đubre'“, navodi se u pismu.

San piše da se porodica tinejdžera požalila predstavnicima britanskog javnog servisa 19. maja.

Londonski san objavio je da je voditelj BBC navodno platio tinejdžeru 35.000 funti (oko 40.000 evra) za eksplicitne fotografije u periodu od tri godine.

Voditelj se slikao u donjem vešu „spreman da moje dete izvrši čin za njega“, rekla je majka tinejdžera za list.

Nije poznato koliko je tinejdžer imao godina tada, ali list tvrdi da se radi o 17-godišnjaku kada je voditelj počeo da ga plaća.

BBC je rekao da je za slučaj saznao u maju, a zatim da su „nove optužbe“ dobili u četvrtak.

Porodica tinejdžera izjavila je za list San da je uznemirena poslednjim odgovorom korporacije.

Oni tvrde da ih „niko sa BBC-ja nije pozvao na razgovor posle prvobitne žalbe“.

Majka je rekla da njeno dete, kome je sad 20 godina, koristilo novac koje mu je voditelj davao da kupuje drogu.

Dete je za tri godine od „srećnog tinejdžera postalo zavisnik koji izgleda kao duh“, opisala je majka.

Suspendovani voditelj „dva puta je u panici pozvao mladića“, tvrdi se u novom tekstu londonskog lista San.

„Šta si to uradio?“, pitao je voditelj mladića i rekao da kaže majci da „zaustavi istragu“, prenosi San.

BBC ne može da potvrdi ove navode.

Majka mladića tvrdi da bi njen sin umro da se nastavilo plaćanje, piše San.

Dodaje se da majka tvrdi da je među dokazima i fotografija voditelja u donjem vešu koji je deo video poziva sa mladićem.

Tim Dejvi, generalni direktor BBC-ja, izjavio je da kompanija vrlo ozbiljno shvata sve optužbe, dodajući da je BBC u maju saznao za njih i da je tada pokrenuta istraga.

„Nove optužbe, drugačije prirode, iznete su nam u četvrtak, a pored sopstvenih upita, kontaktirali smo i spoljne organe, u skladu sa našim protokolima.

„Mogu da potvrdim da smo suspendovali zaposlenog“, dodao je.

Prema zakonu, nastavio je Dejvi, pojedinci imaju pravo na privatnost, što ovu situaciju čini složenijom i naglasio da „osuđuje nepotkrepljene glasine na internetu o nekim voditeljima“.

„U kontaktu smo sa porodicom koja se pominje u medijskim izveštajima.

„Želim da vas uverim da hitno radimo na utvrđivanju činjenica i želimo da obezbedimo da se problem rešava pravično i pažljivo“, naveo je u pisanoj izjavi.

Urednica BBC-ja za kulturu Kejti Razal rekla je da mnoga pitanja ostaju bez odgovora, poput toga kako je korporacija istražila pritužbu porodice i da li je bilo prikladno da voditelj, čije ime nije saopšteno, ostane u etru posle ozbiljnih optužbi.

Čini se da izjava BBC-ja sugeriše da je početna istraga možda bila otežana nedostatkom odgovora porodice, rekla je ona.

Ova tvrdnja, ako se dokaže, značila bi da će karijera voditelja BBC-ja verovatno biti gotova.

Britanski sekretar za pravosuđe Aleks Čelk pozvao je BBC da „dovede kuću u red“ i odmah ispita optužbe kako bi se izbeglo narušavanje ugleda nevinih ljudi.

„Vreme je od suštinskog značaja jer nije fer prema žrtvama, nije fer prema ljudima koji bi mogli biti umešani, i nije fer prema BBC-ju, koji radi važan posao“, rekao je on za BBC.

Dodao je da BBC mora da analizira „hronologiju“ navoda i utvrdi „ko je šta znao i kada“.

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman rekla je da je „hitna akcija apsolutno vitalna“ i da bi trebalo najpre dozvoliti da se završi istraga BBC-ja o tvrdnjama „pre nego što prerano donesemo bilo kakav zaključak“.

„Ovo su očigledno veoma ozbiljne optužbe“, rekla je ona za kanal ITV.

Zašto BBC ne imenuje optuženog voditelja?

Dominik Kaškani, BBC pravosuđe

Ovo je komplikovana jednačina za redakciju koja se ukršta između uredničke etike i zakona.

Evo problema: od nedelje, priča o BBC zvezdi ima više pitanja nego odgovora.

Izveštavanje Sana je pomalo skromno u iznošenju detalja.

Nije jasno da li je San imao uvid u dokaz o uplatama ili u navodnu fotografiju zvezde u donjem vešu.

I tu zakon stupa na snagu.

Sudovi su odavno prepoznali da je u javnom interesu da novinari razotkriju „prevareno i skandalozno“ – da citiram jedan poznati slučaj – ali ako nedostaju dokazi koji se mogu iznositi, onda pravni problemi počinju da se gomilaju.

Jedno od glavnih problema sa kojima se medijske organizacije suočavaju je zakon o kleveti koji štiti ugled pojedinca od ogromne štete koju nanose laži.

Štiti svakoga – bilo da je poznati BBC voditelj ili neko ko nije istaknuta ličnost.

Svako ko na društvenim mrežama spekuliše o identitetu voditelja trebalo bi veoma, veoma pažljivo da razmisli o posledicama.

Mogli bi da budu tuženi za štetu koju su prouzrokovali i finansijski uništeni.

‘Uznemirujući vikend’

Mnogi voditelji BBC-ja su tokom vikenda na društvenim mrežama negirali da je o njima reč, među kojima i najplaćeniji, nekadašnji engleski fudbalski reprezentativac Gari Lineker.

„Žao mi je što ću da razočaram mrzitelje, ali nisam ja“, napisao je on na Tviteru.

Pridružio mu se drugi voditelj, Rajlan Klark, koji je na Tviteru napisao: „Nisam ja, bejbi“ i dodao da trenutno snima u Italiji za BBC program.

Oglasio se i voditelj BBC Radija 2 Džeremi Vajn takođe se ogradivši da se optužbe ne odnose na njega.

„Samo da kažem da se veoma radujem što ću u ponedeljak voditi moju radio emisiju – ko god da je ovaj ‘BBC prezenter’ o kome se priča, imam istu poruku za vas kao i Rajlan ranije – to svakako nisam ja.“

Džon Kej, voditelj jutarnje emisije BBC-ja „Doručak“, napisao je na Tviteru da ga neće biti u etru dve nedelje zbog „dugo planiranog godišnjeg odmora sa porodicom“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend