19. avg 2022.

Sirijska vlada odbija optužbe SAD da 10 godina drži u zatočeništvu novinara Austina Ticea

Sirija odbija optužbe predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena koji je prošle sedmice rekao da su SAD sigurne u to da je američkog novinara Austina Ticea, koji je nestao prije deset godina, otela i da ga drži sirijska vlada.

Sirija odbija optužbe predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena koji je prošle sedmice rekao da su SAD sigurne u to da je američkog novinara Austina Ticea, koji je nestao prije deset godina, otela i da ga drži sirijska vlada.

Austin Tice, bivši američki marinac, zarobljen je nekoliko dana nakon što je napunio 31. godinu u blizini Damaska 14. augusta 2012. dok je izvještavao o građanskom ratu u zemlji.

„Sa sigurnošću znamo da ga drži sirijski režim“, kazao je Biden 10. augusta u saopštenju povodom 10. godišnjice Ticeovog zarobljeništva i pozvao Siriju da „radi s njima kako bi Austina mogli vratiti kući“.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad nije potvrdio da njegova vlada drži Ticea. I drugi sirijski zvaničnici ranije su negirali umiješanost u ovaj slučaj. Takođe, nijedna grupa nije preuzela odgovornost za njegovo zarobljavanje.

Ministarstvo vanjskih poslova Sirije odgovorilo je juče saopštenjem te su Bidenovu tvrdnju da drže Ticea nazvali “neispravnim optužbama protiv sirijske vlade za otmicu ili hapšenje američkih državljana, među kojima je i Austin Tice, pripadnik američke vojske”. Naveli su i da su Tice i drugi američki državljani ušli ilegalno u tu zemlju.

„Sirija naglašava da će svaki službeni dijalog ili komunikacija sa vladom SAD biti samo javan i zasnovan na pravilu poštivanja suvereniteta i nezavisnosti i jedinstva zemlje Sirijske Arapske Republike“, piše u saopštenju.

Takođe su okrivili američku vladu rekavši da je prekršila Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima kada „ne samo da je zatvorila oči, već je ohrabrila desetine američkih državljana da putuju u Siriju i uđu u njenu zemlju ilegalno i bez dozvole njene vlade, preko nezvaničnih graničnih prelaza ili provlačeći se područjima koja su pod kontrolom terorističkih naoružanih grupa”.

Austin Tice jedan je od najduže držanih američkih talaca. Zadnji put je viđen na videu objavljenom na internetu nekoliko sedmica nakon zarobljavanja s povezom preko očiju.

Njegova majka, Debra Tice, rekla je za Axios, američku novinsku kuću, da slučaj košarkaške zvijezde Brittney Griner, za koju su SAD ponudile Rusiji razmjenu zarobljenika, pokazuje „kako stvari funkcionišu kada vlada ima volju“.

Dala je izjavu i za CBS News te kazala da Bidenova administracija ne čini dovoljno na tome da radi sa Sirijom kako bi njenog sina vratila kući.

Biden je u maju održao sastanak s roditeljima nestalog Ticea u Bijeloj kući, kazavši da je dao „zavjet“ njima i američkom narodu da će vratiti američke državljane koji su pogrešno pritvoreni u inozemstvu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend