25. jul 2021.

Skandal u Nemačkoj – šta je reporterka radila usred poplava; „Osećala sam se sramotno“

Reporterka nemačke TV otpuštena je nakon što je snimljena kako se namerno maže blatom pre izveštavanja iz grada pogođenog poplavom. Voditeljka je nakon toga uputila javno izvinjenje.

Zuzana Olen (39) namazala se blatom kako bi prodala priču da je pomogla u čišćenju napora u nemačkom gradu Bad Minsterajfel, koji je teško oštećen u poplavama koje su u Nemačkoj odnele 128 života.

Nemačka televizija je objavila članak pod naslovom „Čišćenje nakon poplave: izveštač RTL-a pomaže u raščišćavanju Bad Minsterajfela“.

Ali prolaznik je snimio kako se Zuzana Olen maže blatom pre nego što se pojavila uživo i video je objavio na društvenim mrežama.

Televizija se izvinila zbog poteza svog novinara: „Pristup našeg reportera u suprotnosti je sa našim principima i standardima. Zbog toga smo otpustili dotičnu novinarku čim smo čuli šta je učinila.“

Inkriminišući snimak prikazuje Olen u plavoj košulji, šeširu i čizmama, kako se saginje i uzima malo blata kojim potom maže odeću kako bi izgledalo kao da je zaista pomogla u raščišćavanju nereda koji je napravila poplava.

Nakon što je na ovaj način „sredila“ odeću, novinarka namaže blato i po licu.

Na snimku se vide i svedoci njenog čina koji se smeju iz pozadine, nakon čega se ona ponovo okreće svom kamermanu.

Zuzana Olen (39) se naknadno izvinila i rekla je da se oseća „sramotno“ zbog izveštavanja iz grada u svojoj čistoj odeći.

Emiter RTL rekao je da je suspendovana zbog kršenja njegovih standarda nakon što je video postao viralan.

U izjavi, gospođa Olen je rekla da je napravila „ozbiljnu grešku“.

Gospođa Olen rekla je da je pomagala u pružanju pomoći u danima pre snimanja RTL-ovog programa „Dobro jutro za Nemačku“ u ponedeljak.

Ali pre nego što je izašla u javnost, osećala se „sramotno da stoji ispred kamere u čistoj odeći“, rekla je.

Ne razmišljajući, rekla je: „Namazala sam blato na odeću“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Susanna Ohlen (@susannaohlen)

Izvinjavajući se zbog svojih postupaka, gospođa Olen je u saopštenju napisala „ovo nikada nije trebalo da se dogodi“.

Nemački TV emiter nije rekao da li će se preduzeti dalje mere.

Najveća poplava u Nemačkoj u poslednjih nekoliko decenija opustošila je delove zemlje prošle nedelje, ostavivši najmanje 170 ljudi mrtvih i nanevši milijarde štete.

Desetine se još uvek vode kao nestale, dok se akcije čišćenja nastavljaju.Evropski lideri za poplave krive klimatske promene, koje su pogodile i Švajcarsku, Luksemburg i Holandiju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend