20. apr 2023.

Svetski mediji: Visoka cena neistina Foks njuza

Iako suma koju je konzervativna medijska mašinerija Foks (Fox) korporacija pristala da plati zbog neistinitih tvrdnji koje je emitovala njena televizija Foks njuz (Fox News) sugerišući da su predsednički izbori 2020. bili namešteni, kako bi ih izgubio tadašnji predsednik Donald Tramp, ne predstavlja egzistencijalnu pretnju po medijsku imperiju Ruperta Mardoka, to nije kraj njenim pravnim problemima, budući da se suočava s još jednom sličnom tužbom, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetsih medija.

Foks korporacija pristala je da plati 787,5 miliona dolara kako bi se nagodila u pravnoj bitki s Dominion vouting sistems o navodima te kompanije koja obezbeđuje glasačke aparate da je oklevetana tvrdnjama na Foks njuzu posle izbora 2020, navodi Volstrit džurnal.

Pravni stručnjaci navode da je dogovor najveća nagodba o kleveti u SAD u vezi s medijima.

Dominion je tražio odštetu od 1,6 milijardi dolara, navodeći da su voditelji i gosti Foks njuza isticali lažne tvrdnje da je njegova tehnologija doprinela nameštanju izbora u prilog Džoa Bajdena.

Foks je tvrdio da je prenosio navode Trampovih saradnika koji zavređuju da budu vest, kao i da bi to izveštavanje trebalo da bude zaštićeno Prvim amandmanom koji štiti slobodu govora i medija.

Sudija u procesu Erik Dejvis već je prethodno zaključio da su Foks njuz i sestrinska televizija Foks biznis zaista emitovali lažne tvrdnje o Dominionu, koje su iznosili i voditelji tih televizija i Trampovi saradnici. Foks je u izjavi priznao nalaze sudije.

Slučajevi klevete, kako navodi Volstrit džurnal, retko imaju sudski epilog. Tužitelji moraju da ispune visoke standarde kako bi dokazali svoje tvrdnje, dokazujući da je optuženi svesno objavio neistine ili da je bezobzirno ignorisao istinu.

Dominion je naveo da je ispunio taj standard, pozivajući se na internu komunikaciju Foksa koja je pokazala da su najviši rukovodioci i voditelji bili duboko skeptični prema tvrdnjama o nameštanju izbora, uprkos tome što je televizija nastavila da ih emituje. Neke od komunikacija su takođe pokazale da su rukovodioci kompanija brinuli da ne otuđe Trampove pristalice koji su ključni deo publike Foks njuza.

S druge strane, neki od najvažnijih voditelja Foks njuza bi možda morali da svedoče, kao i predsednik Foks korporacije Rupert Mardok. Advokati Foksa su pokušavali da spreče da Mardok bude pozvan na sud, ali je sudija Dejvis rekao da će od njega zahtevati da svedoči ako Dominion to bude tražio.

Interna komunikacija je pokazala da su voditelji Foksa bili veoma kritični, pa i da su se s prezirom odnosili prema ljudima koji su iznosili tvrdnje o izbornoj prevari. Voditelj Taker Karlson rekao je za Trampovu saradnicu Sidni Pauel da „laže“. „Meni je to neverovatno uvredljivo. Naši gledaoci su dobri ljudi i veruju u to“, napisao je Karlson svojoj koleginici.

Sam Mardok je u jednom od imejlova povodom osporavanja rezultata izbora naveo „Zaista luda stvar. I štetna“. On je u sudskoj izjavi priznao da su neki voditelji i komentatori Foksa podržavali lažni narativ o izbornoj prevari, ali je rekao da sama kompanija to nije radila.

Foks će platiti visoku cenu za okončanje parnice s Dominionom, ocenjuje Fajnenšl tajms, ističući da je Mardokova medijska kompanija nadmudrena u sporu koji baca nepovoljno svetlo na izveštavanje Foks njuza o američkim izborima u SAD 2020.

Mnogi od kritičara Foksa i Mardoka pozivali su Dominion da „dokrajči“ Foksa tako što će slučaj izneti pred suđenje, nadajući se toliko velikoj odšteti koja bi finansijski osakatila kompaniju.

Dogovorena naknada, iako je velika, nije egzistencijalna pretnja Foksu, navodi britanski list.

Nagodba od 787,5 miliona dolara i sramotna otkrića su cena emitovanja laži, piše u analizi slučaja Njujork tajms.

Dogovor u poslednjem trenutku uoči uvodnih obraćanja advokata došao je s retkim priznanjem konzervativne medijske mašinerije i najgledanije američke kablovske televizije o neistinitim tvrdnjama, mada prema uslovima nagodbe Foks ne mora da se izvini za svoje greške, na čemu je Dominion ranije insistirao.

Foks je time uspeo da izbegne cilj Dominiona da u etru prizna grešku ili da se izvini, što znači da ne mora o tome da obavesti svoju publiku, koja inače nije mnogo čula o slučaju u programu te televizije.

Nagodbom je Foks njuz ipak, kako navodi list, izbegao mučno, dugotrajno suđenje u kojem bi njegov osnivač Mardok i njegove najveće zvezde morali da se suoče s neprijatnim pitanjem – zašto su dozvolili da se otrovne teorije zavere o izborima 2020. emituju na toj televiziji kada su znali da su lažne.

Ostaje pitanje na koje će samo vreme odgovoriti, ukazuje list, da li će nagodba biti dovoljna da natera Foks njuz da promeni način na koji postupa sa zapaljivim teorijama zavere, pošto ne želi da uskoro opet mora da plati tako ogroman iznos.

Međutim, kako ističe Vašington post, pravni problemi Foks njuza u vezi s predsedničkim izborima 2020. daleko da su završeni nagodbom s Dominionom, pošto se suočava i s tužbom za klevetu u vrednosti od 2,7 milijardi dolara koju je podneo Smartmatik, još jedna kompanija koja obezbeđuje aparate za glasanje.

U tužbi podnetoj u državi Njujork 2021. Smartmatik navodi da je Foks njuz „desetkovao“ njegovo poslovanje svesno iznoseći neistinite tvrdnje o toj kompaniji. U februaru ove godine njujorški žalbeni sud odlučio da je slučaj može da se nastavi.

Posle objave nagodbe s Dominionom, advokat Smartmatika je naveo da je taj „sudski spor razotkrio neka od nedoličnih ponašanja i štete izazvane Foksovom kampanjom dezinformacija“.

„Smartmatik će otkriti ostalo“, naveo je advokat kompanije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend