10. dec 2020.

Televizijska voditeljka i njen vozač ubijeni u Avganistanu

Televizijska voditeljka i aktivistkinja i njen vozač ubijeni su hicima iz vatrenog oružja u istočnom avganistanskom gradu Džalalabadu.

To je treće ubistvo novinara u Avganistanu od početka novembra.

Neidentifikovani napadači su ubili Malalaju Majvand i njenog vozača u Džalalabadu, rekao je za Frans pres Atulah Kogjani, portparol guvernera provincije Nangarhar, čiji je Džalalabad glavni grad.

Ona je ubijena dok je išla na posao na privatnu televiziju Enekas TV, rekao je on. Informaciju je potvrdio direktor te televizije.

Njenu majku, takođe aktivistkinju, nepoznati naoružani ljudi ubili su pre pet godina.

Majvand je ranije govorila o teškoćama novinarki u patrijarhalnom i konzervativnom avganistanskom društvu.

U Avganistanu se poslednjih meseci povećao broj ciljanih napada na novinare, političare, verske vođe, aktiviste za odbranu ljudskih prava, uprkos mirovnim pregovorima Vlade i talibana.

Ovo je treće ubistvo novinara u Avganistanu od početka novembra. Alijas Daje (33), koji je radio za „Radio Liberty“, koji finansiraju SAD, poginuo je 12. novembra od bombe postavljene pod njegov automobil u južnom gradu Laškar Gahu.

Njemu su pretili talibani zbog načina na koji je izveštavao o njihovim operacijama, objavila je tada organizaciji HRW.

Bivši televizijski voditelj Jama Sijavaš ubijen je 7. novembra u Kabulu takođe bombom.

Za ciljane napade u Avganistanu retko neko preuzme odgovornost, te ni za današnje ubistvo novinarke niko to za sada nije učinio.

Njeno ubistvo je izazvalo talas osuda.

„Ko ima problema sa ženama u avganistanskom društvu“ pitala je preko Tvitera Fatima Muršal, pomoćnica portparola presednika Avganistana, Ašrafa Ganija.

„Tim kukavicama neće biti oprošteno, čak ni posle mira“, dodala je ona.

Komitet za zaštitu avganistanskih novinara ocenio je da nasilje prema novinarima preti da poništi napredak zabeležen poslednjih godina u oblasti medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend