12. nov 2020.

Dopisnik Radija Slobodna Evropa ubijen na jugu Avganistana

Dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE) Elijas Daji (Elyas Dayee), ubijen je u eksploziji bombe koja je bila zakačena za njegov automobil, saopštili su lokalni zvaničnici.

Napad se dogodio u četvrtak, 12. novembra ujutru, u gradu Lashkar Gah, centru južne provincije Helmand.

Portparol guvernera ove provincije, Omer Zvak (Omer Zwak), izjavio je da su u napadu ranjene još tri osobe među kojima je brat ubijenog novinara, kao i jedan muškarac i jedno dete koji su se zatekli na mestu eksplozije.

Niko još uvek nije preuzeo odgovornost za napad.

Elijas Daji je radio za RSE servis u Avganistanu, poznat kao Radio Azadi.

Direktor Radija Azadi, Sami Mahdi, potvrdio je na Tviteru da je Daji ubijen u napadu koji je nazvao terorističkim. „Moj kolega i drag prijatelj Elijas Daji, ovog jutra je izgubio život u terorističkom napadu. Bio je džentlmen, uvek je bio nasmejan. Ovo je užasna vest“, napisao je Mahdi.

Portparol predsednika Avganistana, Sidik Sidiki (Siddiq Siddiqui) osudio je ubistvo novinara, ocenivši ga zlodelom „neprijatelja slobode izražavanja i slobode medija u Avganistanu“.

Nasilje u Avganistanu je u porastu širom te zemlje u trenutku u kome se vladini pregovarači i talibani sastaju u Kataru kako bi pronašli kraj višedecenijskog rata.

Nije međutim zabeležen nikakav iskorak od septembra, kada su ovi razgovori otvoreni.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend