12. nov 2020.

Lađević: Tužiću Stepanovića za tvrdnje o mojim vezama sa BIA

Glavni urednik provladinog lista Srpski telegraf Milan Lađević najavio je tužbu protiv predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića koji je u intervjuu za KRIK rekao da taj tabloid piše negativne tekstove o njemu jer govori o problemima u pravouđu. Stepanović je rekao i da pitanja koja mu stiže iz redakcije ovog tabloida zapravo naručuje Bezbednosno informativna agencija (BIA).

Poslednjih meseci tabloid Srpski Telegraf objavio je više tekstova o predsedniku Višeg suda Aleksandru Stepanoviću u kojima ga je optužio ga za nepotizam, loše vođenje suda, pretnje.

Stepanović je u jučerašnjem intervjuu za KRIK rekao da je se našao na meti ovih provladinih novina jer je javno progovorio o tome da je borba protiv korupcije u Srbiji neuspešna, što pokazuje i činjenica da pred srpskim sudovima nema nijednog slučaja visoke korupcije. Otkrio je i da tabloid nije samostalan u ovome, već su se protiv predsednika suda okrenuli i pojedinci iz obaveštajne agencije BIA.

„Lično mi je glavni i odgovorni urednik „Srpskog telegrafa” Milan Lađević u 2016. godini saopštio da su pitanja dostavljena iz kabineta Bezbedonosno-informativne agencije (BIA)“, rekao je Stepanović za KRIK. „Tom prilikom su mi saopštena i imena funkcionera Agencije koji su prosledili navedena pitanja. Identična pitanja su mi više puta, u prethodnih nekoliko godina, slata od strane redakcije lista Srpski telegraf“.

Ovo je naljutilo urednika Srpskog telegrafa Milan Lađević koji je za Stepanovića juče na tviteru napisao „imaće priliku da to dokaže na sudu“.

„Mislim da je tužba već predata. Još kod prvih laži vezano za te tvdnje, dao sam nalog advokatima da tužbu podnesu. Znate, ja Stepanovića nikad nisam video, čuo, niti „imao komunikaciju s njim“, objasnio je Lađević za KRIK namere da tuži Aleksandra Stepanovića.

„Najbolje bi bilo da predoči neki dokaz kad je već rekao da ima sve dokumentovano. Mi smo od njega i tražili da objavi sve što ima, ali to se nije desilo. Kaže pred nadležnim institucijama će to uraditi. Svakako će i tu imati priliku“.

„Moram vam priznati da su neki kriminalci za njega zvali da pitaju da li moze da se ‘ispegla’ to sa Stepanovićem“, tvrdi Lađević. „Naravno da nismo pristali na to“.

Koji kriminalci i kako dokazuje ove tvrdnje, Lađević nije želeo da kaže.

„Ne želim da pravim problem tom čoveku (kriminalcu) samo zato što je uljudno hteo da pomogne prijatelju, predsedniku Višeg suda“.

To što Stepanović izveštavanje Srpskog telegrafa vidi kao pritisak, pre svega zbog poznate naklonjenosti tog lista vlastima, Lađević naziva „očekivanom odbranom“.

„Pravo je pitanje šta smo slagali u našim tekstovima. Da li da mu je apelacija za godinu dana ukinula 600 presuda njegovog Višeg suda? Ili pak to što sam njegove laži o BIA i meni shvatio kao mafijašku pretnju da ne radimo te tekstove? Kada pošaljete pitanja predsedniku suda, ne očekujete da iznosi lažne informacije na račun glavnog urednika umesto odgovora na ta pitanja od javnog interesa. Ta poruka, bar meni i mnogim ljudima koji su je pročitali zvučala je kao pretnja.“

Urednik Srpskog telegrafa ne poriče da „sarađuje“ sa BIA. Kaže da to nije često, ali da njegova redakcija ponekad proverava informacije koje dobije sa izvorima iz te agencije.

„Sa BIA ne sarađujemo često, ali kad se pojavi neka informacija za koju pomislimo da bi BIA imala odgovor, to kod naših izvora i proverimo. Ovde je suština da je tog sudiju izgurao bivši direktor BIA Aleksandar Đorđević, da su se posle posvadjali i da je Stepanović pravio paralelne pravosudne strukture sa svojom ekipom“, tvrdi Lađević.

Posećamo da je u intervjuu za KRIK Stepanović rekao da mu je Đorđević bio poznanik, ali da je držao profesionalnu distancu i da bivši šef BIA nije uticao na njegovu karijeru.

„Više od tri godine nemamo nikakav kontakt”, rekao je Stepanović.

On je u intervjuu za KRIK govorio i o stanju u pravosuđu i pritiscima koje sudstvo trpi.

„Politički pritisak se ogleda u jednom frekventnom komentarisanju sudskih postupaka koji nisu okončani od najviših predstavnika vlasti. Ta vrsta komentarisanja je vrsta diskreditacije nosilaca pravosudnih funkcija”, rekao je predsednik Višeg suda.

„Da se ne lažemo, mi nemamo nijedan slučaj visoke korupcije u Višem sudu. Ono što sud radi je ono što nam stigne iz tužilaštva. Kad čitate intervju koleginice Zagorke Dolovac (Republičkog javnog tužioca), mislite da živite u jednoj zemlji skandinavskoj, blagostanja, gde cveta cveće, gde je potpuno jedna idila.”

Ceo intervju sa predsednikom Višeg suda pročitajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend