05. avg 2020.

Tramp, Majkrosoft i Tik-tok: Nećete me prevariti, hoću svoj deo

Popularnu kinesku aplikaciju Tik-tok koristi više stotina miliona ljudi širom sveta. Omiljena naročito među tinejdžerima, sada je postala tema novih trvenja na relaciji Vašington–Peking. Ne samo što želi da američka firma kupi Tik-tok, Tramp sada želi i da deo kolača od prodaje pripadne i državi.

Društvena mreža za deljenje kratkih video-snimaka ozbiljno je uzbudila svet poslednjih dana, a posebno američkog predsednika Donalda Trampa, koji ovu aplikaciju vidi kao glavnog neprijatelja po bezbednost Amerike.

Najavio je da će zabraniti rad te aplikacije u Sjedinjenim Državama ukoliko „Majkrosoft“ do 15. septembra ne otkupi udeo od kineske kompanije „Bajt dens“, koja je vlasnik Tik-toka.

I dok su u toku pregovori ova dva tehnološka giganta, Tramp je u svojim željama otišao korak dalje – deo kolača želi i za državu. Izjavio je da Sjedinjene Države odnosno ministarstvo finansija treba da dobije deo prihoda od prodaje ove aplikacije.

„Veoma značajan deo te cene mora da dođe u trezor Sjedinjenih Država. SAD treba da dobiju nadoknadu ili da budu isplaćene jer bez Sjedinjenih Država nemaju ništa“, rekao je Tramp na brifingu u Beloj kući.

Ovu „ponudu“ ilustrovao je primerom stanodavac–stanar.

„Bez zakupa, stanar nema ništa. Dakle, oni plaćaju ono što se zove zakupnina ili nešto plaćaju“, naveo je američki predsednik, inače lično vrlo ljut na Tik-tok jer njegove korisnike smatra odgovornim za propast dugoočekivane konvencije u Tulsi.

Optužbe iz Kine: Krađa i licemerje

Istovremeno, dok Tramp razmišlja kako da država što više profitira iz ove potencijalne unosne kupoprodaje (ikao nije objasnio kako je to uopšte moguće  realizovati), iz Kine stižu ljutite reakcije.

U državnom listu Čajna dejli pišu da Kina ne bi trebalo da prihvati „krađu“ jedne od svojih tehnoloških kompanija i da postoje načini da se odgovori amaeričkoj administraciji ako realizuje svoj plan.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da se Kina odlučno protivi bilo kojoj akciji SAD protiv kineskih softverskih kompanija, zbog brige o nacionalnoj bezbednosti.

„SAD generalizuju koncept nacionalne bezbednosti i bez ikakvih dokaza pretpostavljaju krivicu i pretnju relevantnih kompanija“, rekao je Vang Venbin optužujući Vašington za licemerje i kršenje principa tržišne ekonomije.

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Liju Ksijaoming takođe je optužio SAD za licemerje.

Vest o mogućoj prodaji dela „Bajt densa“ Amerikancima uznemirila je i radnike te kineske kompanije, zbog čega je vlasnik Žang Jiming uputio pismo zaposlenima.

U internom dopisu, Žang Jiming je naveo da su mnogi bili u zabludi o situaciji i da cilj SAD nije bio da izvrši pritisak da se Tik-tok proda nekoj američkoj kompaniji, već da se aplikacija zabrani.

O pismu su izvestili kineski mediji, a Rojters je dobio nezavisnu potvrdu o slanju dopisa. „Bajt dens“ se, međutim, o ovome još nije zvanično oglašavao.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend