23. dec 2016.

Tramp nije držao konferenciju za medije 147 dana

Novi predsednik SAD Donald Tramp nije održao tradicionalnu konferenciju za štampu koju je većina predsednika imala svega nekoliko dana posle pobede.

U stvari, u četvrtak se navršilo čak 147 dana od kada je Tramp održao svoju poslednju formalnu konferenciju za štampu, tada kao kandidat za predsednika.

Mediji i novinarska udruženja kritikuju Trampa zbog neodržavanja konferencija za štampu i slabe komunikacije sa novinarima.

Predstavnici „sedme sile“ takođe navode da budući predsednik pokušava da, zaobilazeći medije, direktno prenese poruke američkoj javnosti preko Tvitera i na bučnim skupovima.

Bilo je najavljeno da će Tramp održati konferenciju za štampu 15. decembra i odgovarati na pitanja o napuštanju poslovne imperije kada preuzme dužnost. Ali, ta konferencija je odložena za januar, bez navođenja novog datuma, navodi agencija AP.

„Amerika ima tradiciju agresivne, slobodne i nezavisne štampe, a veliki deo toga počiva na tome što novinari pitaju predsednika o njegovim stavovima“, rekao je Tob Berkovic, profesor komunikologije na Univerzitetu u Bostonu.

Po njegovim rečima, „novinari treba da se oproste od toga“, jer Tramp očigledno nema interes da prati tradiciju u vršenju predsedničke dužnosti i saradnji sa štampom.

Dok neke zabrinjava njegov nedostatak interakcije sa medijima, Trampove pristalice bodre američkog biznismena u borbi protiv „pristrasnih“ novinara.

Predsedničku kampanju republikanca obeležio je neprijateljski odnos prema novinarima i Tramp je često koristio Tviter da kritikuje izveštavanje koje mu se nije dopalo.

Kako navodi agencija AP, njegovi prethodnici su imali drugačiji pristup medijima.

Donald Tramp preuzeće dužnost od odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame 20. januara sledeće godine.