31. jan 2023.

Tramp tužio novinara zbog korišćenja audio snimka na koji je pristao

Bivši američki predsednik Donald Tramp pokrenuo je danas sudski proces protiv novinara Boba Vudvorda i optužio ga da je nezakonito koristio audio snimke njihovih razgovora u objavljenom audio-izdanju svoje knjige, kršeći tako Trampove interese i autorska prava.

Tramp optužuje novinara Vudvorda da je objavljivanjem izdanja „Snimci sa Trampom“, audio kompilacije njihovih razgovora iz 2022. godine, sistematski uzurpirao, manipulisao i eksploatisao zvučni zapis, navodi portal Politiko.

U tužbi podnetoj Okružnom sudu u Pensakoli, američka savezna država Florida, Tramp zahteva odštetu i priznanje o ugrožavanju svojih interesa povezanih sa autorskim pravima.

U zajedničkom saopštenju koje su sinoć izdali novinar Bob Vudvord i izdavačka kuća Simon i Šuster, navodi se da je Trampova tužba „bez osnova“, s obzirom na to da su intervjui snimljeni uz njegovu saglasnost.

„Štaviše, u javnom je interesu imati ovaj istorijski, autentični Trampov audio zapis. Uvereni smo da nam činjenice i zakon idu u prilog“, navodi se u saopštenju Boba Vudvorda i izdavačke kuće Simon i Šuster.

Odeljak Trampove tužbe protiv Vudvorda u kojem se poziva na „obmanjujuću montažu“ u međuvremenu, sadrži i eho skandala koji je Vudvorda učinio poznatim – Votergejt, koji je srušio Ričarda Niksona 1974.

U razgovorima objavljenima u knjizi „Snimci s Trampom“, Vudvord i Tramp su razgovarali o Trampovom prvom opozivu. Tramp kaže da je afera bila „kikiriki“ pored Votergejta.

Vudvord kaže: „Ali čim su provalnici iz Votergejta uhvaćeni, Ričard Nikson je otišao na televiziju i rekao: ‘Znate, ja sam čovek na vrhu. Za ovo sam indirektno odgovoran. Žao mi je. Izvinjavam se, to bi nestalo.“

Tramp kaže: „Da, Nikson je to trebalo da uradi… Ali ja ne mogu, nije trebalo da to uradim, jer nisam učinio ništa loše“, prenosi Gardijan.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend